Közélet

"Ungarn über alles" – hatalmas pofont kapott az Orbán-kormány a Spiegeltől

A magyarországi "nacionalizmus reneszánszáról", a szélsőjobboldal térnyeréséről és "szélsőjobboldali, fasiszta írók" alaptantervbe emeléséről közölt terjedelmes cikket pénteken a Spiegel Online.

A német lap szerint "egyre magabiztosabbá válnak Magyarországon a szélsőjobboldaliak, akik ceremóniákkal, szobrokkal és emléktáblákkal ünneplik az antiszemita kormányzót, Horthy Miklóst, valamint ugyanezt teszik a náci korszak írójával is."

A magyar alkotmány – írja a Spiegel Online – "Ungarn über alles" ("Magyarország mindenek felett") stílusban próbálja visszahozni rég letűnt korok szellemét, a két világháború közötti időszakot, amikor – állítja a lap – Horthy Miklós egy "autoriter, ultrakonzervatív-nacionalista, revizionista rezsimet" hozott létre. Az újság online kiadása szerint Horthy végeredményben "egy notórius antiszemita, a fehérterror parancsnoka volt, akit részben felelősség terhel 400 ezer magyar zsidó deportálásáért." Az újság megemlíti, hogy már tervbe van véve újabb Horthy-szobrok felállítása, például Budapesten – éppen abban a városban, amelyet "Horthy maga bűnös judeobolsevista mocsárként" vetett meg életében.

A Spiegel Online megemlékezik Nyirő József végül elmaradt újratemetéséről is. A lap az erdélyi írót "nyilaskeresztes író"-nak titulálja, megemlíti Wass Albertet is, majd hozzáteszi: "szélsőjobboldali és fasiszta írókat emeltek be" a magyar alaptantervbe.

Nem megy el szó nélkül az újság Kövér Lászlónak, a parlament elnökének a székelyudvarhelyi Nyirő-megemlékezésen tartott beszéde mellett sem. Eszerint Kövér László "úgy viselkedett, mintha (…) Erdély ismét Magyarország része lenne." Megemlíti, hogy a magyar politikus a "román kormányt civilizálatlannak, paranoidnak, hisztérikusnak és barbárnak nevezte."

Igaz, a német lap idézi Pröhle Gergelyt, a Külügyminisztérium helyettes államtitkárát is. Pröhle visszautasította, hogy "a polgári-konzervatív kormányt összemossák a szélsőjobboldallal és annak ideológiájával". Mint mondta, "ez egy jól ismert baloldali taktika a világtörténelemben."

politika kritika
Kapcsolódó cikkek