Közélet

Íme, a röghöz kötés szabályai – Itt a szerződés mintája

A 2012 szeptemberében induló állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvételt nyert jelentkezők a beiratkozáskor kell, hogy aláírják az állami ösztöndíjszerződést – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

Az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják az állami ösztöndíjszerződést. Részösztöndíjat a műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területen, valamint az agrár képzési terület agrárműszaki képzési ágában K-s (önköltséges) képzésre besorolt, vagyis felvételt nyert jelentkezők részére ajánlják fel - olvasható az Oktatási Hivatal honlapján. Itt megtekinthető az állami ösztöndíjszerződés minta.

A szerződés, mint ahogy a neve is mutatja, a hallgató és a Magyar Állam – egészen pontosan a hallgató és az állam nevében eljáró Oktatási Hivatal – között jön létre. A benne foglaltak szerint mindkét fél vállal kötelezettségeket. Az állam azt, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj), a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

Az államilag támogatott képzésre besorolt jelentkezők a www.felvi.hu-n és a www.oh.gov.hu-n ismerhetik meg a szerződés tartalmát, majd augusztus 15-től a Felvi.hu „személyes ügyintézés” menüpontjában megtekinthetik a személyes és képzési adataikkal feltöltött, egyedi szerződésüket.

A szerződés pontosan tartalmazza az adott hallgatóra tekintettel folyósítandó állami ösztöndíj mértékét. A besorolt jelentkezőknek magával a szerződésmintával nincs teendőjük, a szerződés eredeti példányait az Oktatási Hivatal eljuttatja a felsőoktatási intézményekhez, amit a beiratkozáskor a felsőoktatási intézményben kell majd aláírniuk a leendő hallgatóknak. Az aláírt szerződéseknek az Oktatási Hivatal részére történő visszaküldéséről az egyetemek, főiskolák gondoskodnak.

Az ösztöndíjszerződés aláírása a beiratkozás előfeltétele az állami (rész)ösztöndíjas finanszírozási formában, ezért amennyiben a jelentkező beiratkozáskor nem kívánja aláírni a hallgatói ösztöndíjszerződést, akkor önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait.

röghöz kötés ösztöndíj szerződés minta
Kapcsolódó cikkek