Közélet

Politikai viták lökték a mélybe a lejt

Újabb történelmi mélypontra esett vissza a román lej az euróval szemben, miután a román központi bank egy euró árfolyamát 4,4715 lejben állapította meg szerdán.

A lej gyengülését csak a román központi bank közbelépése tudta fékezni. A valuta a bukaresti belpolitikai viták miatt gyengült meg. Legutóbb május 24-én volt történelmi mélyponton a lej, akkor az eurót 4,4662 lejen jegyezték.

Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) Traian Basescu államfő felfüggesztésére készül, és leváltotta a parlament két házelnökét, saját embereiket helyezve a tisztségekbe. Az is negatívan hatott, hogy a kormány reggel sürgősségi rendelettel döntött az alkotmánybíróság jogkörének csorbításáról. A testület feladatai közül törölte a parlamenti határozatok alkotmányosságának vizsgálatát.

Az alkotmánybíróság működését szabályozó törvényt a parlamentben is ugyanilyen értelemben módosította az új szociálliberális kormánytöbbség, megfigyelők szerint azért, hogy megkönnyítse a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő felfüggesztését posztjáról. A parlament által megszavazott törvénymódosítást azonban az államfő még nem hirdette ki, a kormány sürgősségi rendelte viszont azonnal hatályba lépett. Az ellenzéki elnökök leváltásáról szóló határozatokat pedig hivatalosan csak a rendelet elfogadása után tették közzé, így azokat már nem lehet megtámadni.

Florin Georgescu miniszterelnök-helyettes szerdán a román kormány ülése után igyekezett megnyugtatni a piacokat. Bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalap július végén érkezik Romániába a soron következő felülvizsgálati látogatás lebonyolítására.

Georgescu szerint a román kormány maradéktalanul teljesítette a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt kötelezettségeket. Románia 2011 tavaszán kötött 5,3 milliárd euró nemzetközi elővigyázatossági hitelmegállapodást az IMF szervezésében, amit kiegészít a Világbank újabb 1 milliárd eurós kölcsöne. Ez utóbbit a nemzetközi intézmény június elején hagyta jóvá.

Románia traian basescu lei Alkotmánybíróság
Kapcsolódó cikkek