Közélet

Az Izraellel kötött béke óta nem látott támadást hajt végre Egyiptom

Egyiptom elindította megtorló akcióját a vasárnapi izraeli határáttörési kísérlet kapcsán. Az egyiptomi légierő az iszlamista militánsok harcállásait támadja.

Egyiptom az 1979-es, Izraellel kötött békeszerződése óta nem látott katonai akciót indított azért, hogy kisöpörje a Gázai-övezet határán bújkáló terroristákat, aki vasárnap tizenhat egyiptomi katonát öltek meg, amikor sikertelenül próbáltak áttörni az izraeli határon. Az egyiptomi bombatámadások középpontjában a palesztini felügyelet alatt álló területtől tíz kilométerre található Sheikh Zuwaid és a húsz kilométerre fekvő al-Toumah városa áll.

A Reutersnek nyilatkozó egyiptomi katonai vezetők közölték: eddig húsz terroristát öltek meg al-Toumah városában és felrobbantottak három autót, a harcászati műveletek jelenleg is tartanak.

A vasárnapi terrorakciót követően Izrael felszólította Egyiptomot, hogy azonnal számolja fel a határvidéken működő militáns csoportokat, de a Mohammed Mursi vezette állam csak kedden este kezdte meg az ellentámadást, miután több, az egyiptomi-izraeli határ mentén található katonai ellenőrző ponton terroristák tüzet nyitottak a katonákra. Az akció sikerét akadályozza, hogy a határvidéken rossz körülmények között élő beduinok jó része fegyvercsempészetből él: titkos alagutakon keresztül szállítják a többek között Líbiából származó fegyvereket a Gázai-övezetbe, illetve a Sínai-félszigeten működő terroristáknak.


 

Izrael terrorista iszlamista sínai-félsziget Egyiptom
Kapcsolódó cikkek