Közélet

Egymillió a személyi titkárnak

Nyilvánosságra hozták a Miniszterelnökség összes dolgozójának illetményét. A kormányfővel együtt hárman keresnek legalább egymillió forintot havonta és tizenöten kapnak többet 900 ezer forintnál.

A vezető beosztású kormánytisztviselői után az összes dolgozójának nevét, munkakörét és illetményét közzétette a kormany.hu-n a Miniszterelnökség. A Lázár János államtitkár vezette szervezetnél a júniusi átalakítását legfeljebb 275-en dolgozhatnak, ebből jelenleg 225 státusz van betöltve.

A táblázat szerint a legtöbb pénz Orbán Viktor miniszterelnöknek jár (1,5 millió forint), helyettese Semjén Zsolt 1,1 millió forintot kap, míg Nagy János politikai főtanácsadó, a kormányfő személyi titkára 1 millió forintot.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkárként havi bruttó 997 ezer 200 forintot kap Lázár János. Ugyanennyit keresett mindkét posztján Szijjártó Péter (májusig a kormányfő szóvivőjeként, ezután a nemzetközi ügyekért felelős államtitkárként), Győri Tibor, a jogi ügyekért felelős államtitkár, Giró-Szász András kormányszóvivő, Halasi Tibor, a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelős miniszterelnöki biztos és korábban Nyitrai Zsolt, a kormányzati konzultációkért felelős miniszterelnöki biztos is. Ugyanekkora pénz jár Gottfried Péternek, a miniszterelnök külpolitikai és Szemerkényi Réka biztonságpolitikai főtanácsadónak, valamint Homolya Róbert, Kern Tamás, Mikecz Péter és Fömötőr Barna államtitkároknak is. Sonkodi Balázs 966,5 ezerért ad politikai tanácsokat.

Kumin Ferenc, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár 897 ezer, Benkő Szilárd stábvezető 885 ezer, Rahói Zsuzsanna politikai főtanácsadó 883 ezer forintot keres. Havasi Bertalan, Kádár Andrea, Magyar Levente helyettes államtitkároknak és Héjj Dávid koordinációs államtitkárnak 747 ezer forint illetménye van.

A már kiemelt tanácsadókon kívül alkalmaznak még politikai főtanácsadókat (742-649 ezer) poltikai tanácsadókat (769-291 ezer) és közigazgatásu főtanácsadókat is (690-481 ezer forint között).
A Miniszterelnökségen egy főosztályvezető 773-579 ezer, a főosztályvezető-helyettes 585-417 ezer, az osztályvezető 591-471 ezer forint között keres.

A főtanácsosoknak 425-295 ezer a jogi referenseknek 353-253 ezer között van az illetményük. A fotóriporterek és videószerkesztők 420 ezer forintért, a sajtóreferensek 302 és 247 ezer forint közötti összegért dolgoznak, a vezető informatikus 350 ezerért. Személygépkocsivezetőket 300-350 ezerért alkalmaznak.
Az ügyintézők 300-248 ezer, az irattárosok 296 ezer, a hivatalsegédek 300-170 ezer, az iktatók 220-150 ezer, a titkárnők 264-124 ezer forint között keresnek.

Duplázódott Kövér költségtérítése
Duplájára (313 ezerről 626 ezer forintra) emelkedett Kövér Lászlónak az országgyűlési képviselőként kapott költségtérítése – értesült a Blikk. A házelnök korábban 2,1 millió forintos, augusztusban viszont már 2,5 millió forintos havi jövedelemmel szerepelt a képviselői juttatásokat összegző listán. Kövér alapfizetése – a képviselői és a házelnöki tiszteletdíj – maradt bő 1,7 millió forint, míg a lakhatási támogatás 116 ezer forintja sem változott.

A lap szerint a költségtérítés emelése valamikor február–márciusban történt. A lap nem kapott arra választ, hogy miként használja fel a térítést Kövér, hiszen jár neki szolgálati autó is. Egy éve azt a tájékoztatást kapták, hogy személyi utazásaira a politikus egy Fidesztől kölcsönkapott kocsit használ, és maga állja az üzemanyagot.

A házelnök Zala megyei listán került a parlamentbe, így kocsival havonta a Blikk szerint 40-szer járhatja meg oda-vissza a Budapest–Zalaegerszeg távolságot a 626 ezer forintból. Lakhelye a fővárostól 23 kilométerre fekvő Szigetszentmiklóson van, onnan pedig egy hónapban 400-szor fordulhat meg.

kövér Semjén Miniszterelnökség kormány
Kapcsolódó cikkek