Közélet

Landolt a Mars-járó - NASA: A nyomába emberek lépnek majd

Az űrben valaha használt legfejlettebb eszközökkel ellátott jármű, a Curiosity Mars-járó, magyar idő szerint 7 óra 32 perckor landolt a Marson. A 2,5 milliárd dolláros misszió célja kideríteni, alkalmas-e a vörös bolygó az életre - írja a Bloomberg.

A NASA arra számít, hogy a Curiosity vízhez köthető ásványokat és agyagot talál a bolygón. Az egy tonnás jármű levegő-, kő-, és talajelemző készülékekkel van ellátva. Az projekt összesen 2,5 milliárd dollárba került.

"Ma a Curiosity kerekei olyan utat vágnak, amin majd emberi lábak taposnak" - mondta a NASA egyik munkatársa, Charles Bolden. Barack Obama korábbi kijelentésére, mely szerint a 2030-as évek közepére esély mutatkozhat arra, hogy embert küldjenek a Marsra, Bolden azt mondta a mai landolás egy jelentős lépés a cél elérésére.

A Curiosity már képeket is küldött a leszállóhelyéről. A következő napokban megkezdődik a jármű beállítása és a remények szerint újabb felvételek is érkeznek majd. A Curiosity összesen tíz tudományos elemző eszköz visz magával, amelyek össztömege tizenötszöröse az elődei, a Spirit és az Opportunity által hordozott eszközökének. Néhány eszköz egészen újnak számít a Marson, ilyen például az a lézer, ami több méter távolságból szétégeti az adott kőzetet és közben elemzi azt. A Curiosity után az egyetlen tervbe vett amerikai misszió a Marsa egy, a bolygó atmoszférájában keringő műhold felbocsájtása lesz.

 

curiosity víz mars járó
Kapcsolódó cikkek