Közélet

Obama titkos utasítást adott a szíriai felkelők megsegítésére

Barack Obama elnök titkos utasítást irt alá, amely arra hatalmazza fel az Egyesült Államokat, hogy támogatást nyújtson az Asszad elnök csapatai ellen harcoló szíriai felkelőknek - közölték hivatalos amerikai személyek a CNN-nel.

A titkos rendelet megengedi a CIA-nak és más ügynökségeknek, hogy burkolt támogatást nyújtsanak a szíriai felkelőknek. A CNN emlékeztetett: az Obama adminisztráció jelezte, hogy fokozza az ellenzéknek nyújtott segítséget annak nyomán, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban nem tudott megegyezni keményebb szankciók bevezetéséről az Asszad-rezsim ellen.

A CNN szerint nem világos, hogy milyen támogatásra adott felhatalmazást az elnök, a kormány ugyanis egyelőre kizárta a felkelők felfegyverzését. Ám az amerikai pénzügyminisztérium a múlt héten jóváhagyta azt az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy a washingtoni Syrian Support Group közvetlen pénzügyi támogatást nyújtson a szabad szíriai hadseregnek. Eszerint a szabad szíriai hadsereg washingtoni képviselőjének megengedik hogy pénzügyi műveleteket folytasson a felkelők nevében, de katonai felszerelést nem küldhet.

Az Obama-adminisztráció eddig részben azért állt ellen az ellenzék felfegyverzésének, mert a döntéshozók nem tudnak eleget a felkelőkről, ugyanakkor az informátorok szerint az amerikai titkosszolgálat jelenleg is hírszerzési információkkal látja el őket. A CNN úgy tudja, Washington együttműködik azokkal az országokkal, amelyek fegyverekkel látják el a felkelőket, ezek között szerepel Szaúd-Arábia és Katar.

Obama támogatás lázadó Szíria fegyver
Kapcsolódó cikkek