Közélet

Elhunyt a megvádolt polgármester

Elhunyt Verók István szocialista politikus szerda hajnalban. Terézváros korábbi polgármestere 62 éves volt. Verók István 2002 és 2010 között, két cikluson át vezette Terézvárost.

Elhunyt Verók István szocialista politikus szerda hajnalban. Terézváros korábbi polgármestere 62 éves volt. Az MSZP közleménye szerint a politikus váratlan halálát egy rövid lefolyású betegség okozta.

Verók István az MSZP honlapján olvasható életrajza szerint 1981-ben szerzett főiskolai diplomát könyvtár-pedagógia szakon. 1989-től kezdve a kereskedelemben és az építőiparban dolgozott . Verók 1993-tól a Terézvárosi Önkormányzat gazdasági társaságánál, az Oktogon kft.-nél volt vállalkozási igazgató, majd ügyvezető igazgató. 1999 és 2001 között az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. Igazgatóságának tagja, majd vezérigazgató-helyettese. 2002-ben, majd 2006-ban a VI. kerület polgármesterévé választottak az MSZP és az SZDSZ támogatásával.
 
Verók István és húsz társa ellen augusztus végén zárult le az iratismertetés a terézvárosi ingatlanügyben. A volt szocialista polgármestert, valamint Terézváros több korábbi képviselőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg.
 
A nyomozati itatok szerint a gyanúsítottak 2002 és 2006 között összesen 2,3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az Andrássy út 3. szám alatti épület és csaknem kéthektárnyi tetőtér eladásával, illetve az Andrássy út 8. és 52. szám alatti paloták elcserélésével. Előbbi ügyben polgári peres eljárásban a Fővárosi Törvényszék már nem jogerősen kimondta: százmilliós nagyságrenddel csorbította az önkormányzat érdekét a műemléki ingatlan pályáztatás nélküli, jogsértő eladása.

Korábban Verókot egy Andrássy úti önkormányzati ingatlan 2004-es eladása kapcsán hűtlen kezelés miatt vádolták meg. Az ügyészség szerint 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak az Andrásssy út 47. számú ingatlan adásvételi szerződésének aláírásával a volt polgármester. Az ügyben a politikus tagadta a bűnösségét.

MTI-->

halál Terézváros Verók István Fővárosi Törvényszék
Kapcsolódó cikkek