Közélet

Nagy felfedezést tett Curiosity: Folyó lehetett a Marson, fotók

A Curiosity nevű marsjáró olyan kőzetekről készült képeket küldött, amelyek arra engednek következtetni, hogy a bolygón egy nagyjából térdig érő vízfolyam is lehetett.

A NASA marsjárója, a Curiosity egy olyan kőzetről küldött felvételeket, amelyek egy gyorsan áramló, valaha létezett vízfolyamra utalnak –számolt be az AP hírügynökség. Azt már korábban is sejtetteék, hogy a Marson korábban létezett víz, de igazi árulkodó jelekkel csak most találkoztak a kutatók.

A NASA munkatársai szerint a megkövesedett üledékbe beágyazódott kavicsok golflabdányi mérete, valamint azok nagysága és lekerekített alakja arról tanúskodik, hogy semmiképp sem a szél, hanem a víz sodorta a köveket. A folyó nagyjából térdig érhetett a kutatók szerint, másodpercenként csaknem egy métert tett meg.

A kőzetet az úgynevezett Glenerg-ponthoz vezető úton fedezte fel. A lelőhely a marsjáró landolási helye, a Gale-kráter északi pereme és a Curiosity végső célja, az 5 kilométer magas Aeolis-hegy között félúton helyezkedik el. A legújabb felvételeken olyan törmelékkúp látható, amelynek anyagát a kráter pereméről mosta le a víz egykoron.

A NASA szerint a következő feladat megtalálni az optimális helyet a fúrások elvégzésére és a mintavételre, ahol a kutatók az egykori élet jelenlétére utaló karbonlerakódásokat keresnek majd. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett program célja, hogy kiderítsék: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

curiosity NASA vízfolyam Mars
Kapcsolódó cikkek