Közélet

Török: A Fidesz megroppant, a szocialista vergődés köszön vissza

Nem jelenthetjük ki a Fidesz biztos bukását, de a kormányoldal megroppant, véli Török Gábor.

"Nekem úgy tűnik, hogy minden tagadhatatlan politikai eredmény ellenére (közvélemény-kutatásokban tapasztalható pozíció, napirend irányítása stb.) idén ősszel megroppant a kormányoldal" – írja blogjában Török Gábor, a Vision Politics igazgatója.

A politológus szerint az biztos, messze nem tartunk ott, hogy kijelenthető legyen biztos bukásuk. "Ugyanakkor azok a tünetek, amelyeket volt alkalmunk éveken át tanulmányozni a szocialista kormányok hosszú vergődése alatt, egyre többször köszönnek vissza a Fidesz politikájában."

A konkrét gazdasági lépéseknél a választók szemében fontosabb lehet két dolog: a hitelesség és a hozzáértés. Ezen a két területen bukott meg leginkább az előző kormány, és mintha itt roppanna meg éppen a mostani is – vélekedett. "A Fidesz persze sokkal politikusabb, lényegesen ügyesebben csomagolja politikáját, ugyanakkor elődeihez hasonlóan védtelen saját korábbi szavaival és ígéreteivel szemben."

"Gyurcsány saját hangján beszélt saját hazugságairól, a mostani kormány ezt a hibát bizonyára nem fogja elkövetni. Ugyanakkor most már egyre rövidebb idő alatt cáfolja korábbi mondatait, és bár még mindig magabiztosan, szemrebbenés nélkül állítja, hogy pontosan azt teszi, amit mindig is tervezett, a mellébeszélés, a manipuláció, a zavarodottság egyre jobban átüt" – emelte ki a politológus.

"Ebből jönnek a rossz, félremagyarázható mondatok, a pillanatok alatt cáfolható hazugságok, az elképesztő érvelések. Megállni, kilépni, nyíltan beszélni - nem vitás - egy politikusnak soha nem könnyű, ugyanakkor van egy pont, ami után már az sem biztos, hogy segít" – írta Török Gábor.

Bejegyzését azzal zárta: a választók, ha büntetni akarnak, nem elsősorban a hatalmi kérdések, hanem inkább az egyenes beszéd és a hozzáértés hiánya miatt ikszelhetnek. A következő hónapok tétje ez lehet.
 

Török Gábor Fidesz szocialisták vergődés
Kapcsolódó cikkek