Közélet

Állami ingatlan panama - Putyin "leütött egy kormányzati fejet"

Vlagyimir Putyin elnök kedden felmentette Anatolij Szergyukov védelmi minisztert feladatai ellátása alól, és Szergej Soigut nevezte ki utódjául - jelenti a RIA Novosztyi.

"Figyelembe véve azt a helyzetet, amely a védelmi minisztérium körül kialakult, annak érdekében, hogy minden kérdés objektív vizsgálatához meglegyenek a szükséges feltételek, úgy döntöttem, hogy felmentem Szergyukov védelmi minisztert kötelezettségei ellátása alól" - közölte Putyin. 

Az orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy a védelmi minisztérium a napokban egy állítólag közel 100 millió dolláros ingatlanbotrányba bonyolódott, amelyet az állami irányítású Oboronszerviz védelmi cégnél idéztek elő. Az orosz vizsgáló bizottság szóvivője közölte, hogy Szergyukovot most már ki lehet kérdezni az üggyel kapcsolatban. A döntést Szergyukov menesztéséről Putyin személyesen hozta - olvasható a Kreml közleményében, Soigu védelmi miniszteri kinevezését pedig Dmitrij Medvegyvev miniszterelnök ajánlotta. Az 57 éves Soigu négycsillagos tábornok, és kinevezését valószínűleg szívesen látják orosz katonai körökben.

Mint arról október végén beszámoltunk, az orosz rendőrség dokumentumokat, hárommillió rubelt, antik tárgyakat és ékszereket kobozott el Jevgenyina Vasziljevától, az orosz védelmi minisztérium ingatlankezelési főosztályának volt vezetőjétől a lakásán tartott házkutatás során.

Az Oboronszerviz menedzserei ellen vizsgálat indul azért, mert állítólag akár százmillió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el ingatlanok piaci értéken alul történt értékesítésével. Ezen kívül az érintettek az állami források felhasználásával tatarozták a legígéretesebb ingatlanokat, majd illegálisan eladták vagy bérbe adták azokat.

szergyukov védelmi miniszter Putyin
Kapcsolódó cikkek