Közélet

Izrael megfenyegette a Palesztin Hatóságot

Izrael megfenyegette a Palesztin Hatóságot, hogy teljes egészében vagy részben felmondja az izraeli-palesztin oslói egyezményeket, ha az ENSZ-státusuk felértékelését fogják kérni a palesztinok - írja a Haarec című izraeli napilap külügyminisztériumi belső utasításokra hivatkozva.

Az izraeli nagyköveteknek szerte a világban azt az üzenetet kell átadniuk állomáshelyükön a miniszterelnököknek, államfőknek és külügyminisztereknek, hogy a zsidó állam részben vagy teljes egészében érvénytelennek tekinti a palesztinokkal megkötött szerződéseket, amennyiben az ENSZ-közgyűlés felértékeli a Palesztin Hatóság jogállását "megfigyelői" státusról "nem tagállam megfigyelő államra".

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette, hogy az ENSZ Közgyűlésén november 29-én szavazást kérnek a palesztin státus kérdéséről. Ez a nap évfordulója lesz az 1947-es ENSZ-határozatnak, amely révén a palesztin mandátumterületet egy zsidó és egy palesztin részre osztotta a nemzetközi szervezet. 1977-ben ezt a dátumot az ENSZ a palesztin néppel való szolidaritás napjának nyilvánította.

A november végi szavazáson a 193 tagállamból várhatóan mintegy 150 támogatni fogja a javaslatot, amely megnyithatja több nemzetközi szervezetben a kaput a palesztin tagság előtt, például a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

Mahmúd Abbász vasárnap telefonon közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy Washington és Izrael ellenvetése dacára kérni fogja az ENSZ Közgyűlésétől a palesztin státus magasabb szintre való emelést. Izrael viszont megpróbál minél több állami és politikai vezető segítségével nyomást gyakorolni Abbászra, hogy vonja vissza kérelmét a palesztin státus felértékeléséről – közölte az izraeli külügyminisztérium egyik vezetője neve elhallgatását kérve.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hét végén Bécsben rendkívüli értekezletet tartott az Európában akkreditált izraeli nagyköveteknek, amelyen a diplomaták azt vitatták meg, miként lobbizzanak azért, hogy az európai kormányok a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére vonatkozó kérés elutasítása vagy a döntés elhalasztása mellett döntsenek. A találkozón Liberman ismertette a palesztinok elleni lehetséges válaszlépések listáját, köztük az Izrael által beszedett vámok átutalásának leállítását, az oslói egyezmények felmondását, több ezer palesztin munkás izraeli munkavállalási engedélyének visszavonását.

Izrael megfigyelő palesztin hatóság status ENSZ
Kapcsolódó cikkek