Közélet

Kína öreg barátja az őrségváltásról

Egy hatalmas ország óriási ambíciókkal - így jellemezte Kínát a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, Kína "öreg barátja", aki 1971-ben járt először a kelet-ázsiai országban az Egyesült Államok és Kína közötti diplomáciai kapcsolat felvételét előkészteni.

Az amerikai politikus a tőle megszokott módon ezúttal is kiemelte, hogy Peking és Washington együttműködése fontos a világbéke szempontjából, s a két országnak felül kell emelkednie a napi bosszúságokon.

"Amikor két nagy ország kapcsolatban áll egymással, időnként óhatatlanul is egymás tyúkszemére taposnak. Fontos hogy ezt miként kezelik, de ami ennél is fontosabb, hogyan képzelik a jövőt" - hangoztatta Kissinger. Szerinte a két vezetés között helyre kell állítani és intenzívebbé kell tenni a konzultációkat és különböző szinteken meg kell találni azokat a területeket, amelyeken együtt tudnak dolgozni.

A most folyó pártkongresszuson a korrupcióval kapcsolatban elhangzottakról Kissinger - kérdésre válaszolva - azt is megjegyezte, hogy a korrupció majdhogynem elkerülhetetlen, amikor egy ország egy nagyon alacsony fejlettségi szintről egy nagyon magasra törekszik. Mint mondta, a kínai vezetés tisztában van a problémával és eltökéltek annak megoldásában. "Az én tapasztalatom szerint a kínai vezetők teljesítik azt, amit megígérnek, tehát derűlátó vagyok" - fűzte hozzá.

Kissinger azon kevesek közé tartozik, akiknek a Kínai Népköztársaság politikai vezetéséből mind a négy generációval volt kapcsolata. A közelgő őrségváltásra utalva megjegyezte, a hamarosan megválasztandó új generáció egy "zavaros időszakban" veszi át a kormányrudat, de tapasztalataik megerősítették őket és képesek lesznek a rájuk váró kihívásokkal szembenézni.

pártkongresszus kissinger
Kapcsolódó cikkek