Közélet

A camorra még az esküvőkön is kaszált

Még azt is a camorra mondta meg, ki énekeljen a nápolyi esküvőkön - derítette ki az olasz rendőrség, amely tizenkét embert tartóztatott le a napokban zenei bűnözés miatt.

A vasárnapi olaszországi sajtó beszámolói szerint Nápolyban, a Casalesi klán földjén semmi sem történhet a szervezett bűnözés parancsa nélkül, így még a zene sem szólhat másképpen, mint ahogyan azt a bűnszervezet akarja. Még az esküvőkön, a helyi televíziós csatornákon, a koncerteken is az énekel, akit a camorra mond.

Több millió eurót ért a rendőrség szerint a camorra kiépítette "popüzlet": a Casalesik által futtatott nápolyi énekesek léptek fel a térség összes zenés ünnepségén, búcsúján. A bűnszervezet arra kényszerítette a házasodókat, hogy az általa kiválasztott énekeseket szerepeltesse az esküvőn, a fellépési díj hetven százalékát pedig a camorra szedte be.

A helyi tévéknek is a "camorra énekeseinek" a videóit kellett sugározniuk, a nápolyi kereskedőknek pedig néha védelmi pénz fizetése helyett az volt a kötelességük, hogy megvásárolják az énekesek koncertjegyeit, akár egyszerre ötszázat is. Egy jegy ára elérhette a 60 eurót is.

Az énekesek többsége a klántagok rokona volt. Olaszország többi részén teljesen ismeretlenek, de a nápolyiak számára sztároknak számítottak az olyan előadók, mint például Nello Libertu, aki - nápolyi nyelvjárásban - a Klánfőnök című dalával vált népszerűvé, míg Ciro Riggione egyik dalának szövegét egy volt camorravezér írta.

nápoly maffia bűnözés camorra
Kapcsolódó cikkek