Közélet

Berlin rábólintott: Patriot rakétapajzsot telepíthetnek a szír határra

A német kormány csütörtökön döntött arról, hogy Németország Patriot légvédelmi rakétaütegeket telepít Törökország szíriai határvidékére. A rakéták és az ütegeket kezelő katonák bevetéséhez még a Bundestag, a törvényhozás alsóházának hozzájárulása is szükséges. A testület várhatóan a jövő héten szavaz a kérdésről és megadja a hozzájárulást.

A rakétákat Törökország kérésére telepítik a szíriai határhoz. A NATO-műveletben az Egyesült Államok és Hollandia is részt vesz. A cél annak megakadályozása, hogy a szíriai polgárháború átterjedjen a határon túlra.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter Berlinben sajtótájékoztatón elmondta: a kormány 2014. január végéig szóló felhatalmazást kér a Bundestagtól a várhatóan 2013 januárjában kezdődő művelethez, de arra törekednek, hogy azt hamarabb be lehessen fejezni. A tervek szerint Németország a küldetésben két Patriot-üteggel és 350 katonával, valamint egy további 50 fős tartalék egységgel vesz részt. Az amerikai és holland partnerek várhatóan hasonló nagyságrendű erővel járulnak hozzá a török-szíriai határ biztosításához.

Guido Westerwelle külügyminiszter hozzátette: a szíriai küldetés "minden, csak nem rutinszerű bevetés" a Bundeswehr - a német hadsereg - számára, ezért feltétlenül szükséges a törvényhozás támogatása. Hangsúlyozta: a misszió szigorúan védelmi célokat szolgál.

A NATO-tagállamok külügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon hagyták jóvá, hogy a szövetség Patriot rakétaütegeket telepítsen Törökország szíriai határvidékére. A határozat szerint a rakéták kizárólag a szövetségi partner Törökország védelmét szolgálhatják, így nem vethetőek be például egy Szíria feletti repüléstilalmi övezet ellenőrzésére.

Németország rakétapajzs Törökország Szíria Patriot
Kapcsolódó cikkek