Közélet

Harrach: Elburjánzottak a szakok

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint pártja a részarányának megfelelően, sőt a fölött tudta érvényesíteni elképzeléseit a kormányzati munka során. Harrach Péter, az MTI-nek adott évértékelő interjúban arról is beszélt, jelentős eredménynek tartja, hogy az ország finanszírozása külső segítség nélkül megvalósítható. Szerinte az oktatási tiltakozások során már nem a diákok helyzetéről van szó, hanem ellenzéki erők politikai akciójáról.

A KDNP frakcióvezetője úgy látja: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pozíciója stabil a kormányban. Közlése szerint az oktatásban az átalakítások során - bár sok érdek sérült, és ellenállást váltanak ki a változások - már látszik a "kibontakozó eredmény", ha a pedagógus-életpályamodellt, illetve a köznevelési rendszer átszervezését nézik.

Hozzátette, a felsőoktatásban a probléma az volt, hogy "elburjánzottak" a szakok, nem voltak képesek az intézmények használható diplomát adni, és a diákok jelentős része "kellemes időtöltésnek tekintette" az egyetemi-főiskolai létet, meghosszabbodott a tanulmányi idő. A felsőoktatás célja sérült ezáltal, így éppen ideje volt a változtatásnak, a minőség javításának - rögzítette.

Az a váltás, amely a koncepcióban történt Harrach Péter szerint biztosítani fogja, hogy azok a diákok, akik megfelelő felkészültségűek és belátható időn belül, a végzés után meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak, ingyenesen tanuljanak.

Arra a kérdésre, meglepték-e az erőteljes tiltakozások, azt mondta: a meglepetés erős kifejezés. A tiltakozások érhetőek voltak, hiszen úgy érezték a diákok, "beszorulnak a keretek közé, és a jövőjük eladósodással indul". A megmozdulások a fiatalokra jellemző hevességűek - állapította meg, hozzátéve: ezen sem kell csodálkozni.

A frakcióvezető megjegyezte: azon sem csodálkozik, csak jellemzőnek tartja, hogy politikai pártok és holdudvaraik rögtön beálltak a megmozdulások támogatóinak sorába. Úgy tűnik, most, amikor a kérdés rendeződik, és mégis folytatódnak a tiltakozások, már nem a diákok helyzetéről van szó, hanem az említett ellenzéki erők politikai akciójáról - mondta.

Harrach Péter arról, hogy mire számít a választási eljárásról szóló törvény kapcsán, közölte: úgy látja, hogy az Alkotmánybíróság "frusztrált állapotban van", és nagy örömét leli a törvények megsemmisítésében.

Az új házszabályra vonatkozó elképzelésről, amelyek szerint hetenként interpellációs blokk és két-háromhetente plenáris ülésezés lenne, azt mondta: ez csak akkor valósítható meg, ha nem ilyen feszített tempójú a törvényalkotás. Ha a feszített tempó marad, akkor ez nem megvalósítható, ugyanakkor a képviselők munkájának jót tenne, ha egy hétig lehetőségük lenne a körzetüket járni - tette hozzá.

Az elmúlt évet értékelve kitért arra, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv több pontját a KDNP javasolta, ezek között említette a gyermeknevelésről visszatérők alkalmazását és a tartósan munkanélküliek támogatását. Szólt arról, hogy a devizahitelesek megsegítésének részeként az idén éreztette hatását az árfolyamgát és a végtörlesztés lehetősége. Kitért az önkormányzati rendszer megújítására, a középosztály megerősítésére is, és jelentős eredménynek nevezte, hogy sikerült csökkenteni az államháztartási hiányt, tartják a hiánycélt, miközben csökken az államadósság is. A túlzottdeficit-eljárásról azt mondta: ha az unió következetes, Magyarországnak mindenképpen ki kell kerülnie ez alól.

Harrach Péter elmondta: a kormányzati munka egyik kiemelt területe a nemzetpolitika. A kettős állampolgárságnak - amely a nemzet közjogi újraegyesítésének eszköze - az eredményei most mutatkoznak meg. Eddig több mint 340 ezren igényelték egyszerűsített honosítási eljárás keretében a magyar állampolgárságot.

A két kormánypárt kapcsolatáról azt mondta: a döntések meghozatala előtt igyekeznek érvényesíteni a KDNP szempontjait, és ez az esetek túlnyomó részében sikerült is, de van néhány kérdés, amiben a többség véleményét el kellett fogadni. Ezek között említette az előrefizetős mérőórákra vonatkozó javaslatukat, amely a fejlesztési tárca nehézkessége miatt "megakadt".

A KDNP a részarányának megfelelően, sőt a fölött tudta érdekeit érvényesíteni - állapította meg. A Fidesznek mint sokszínű néppártnak jobban kell figyelnie a választói támogatásra - jegyezte meg, hozzátéve: a polgári törvénykönyv módosításakor nagyon jó kompromisszumot tudtak kötni az élettársi kapcsolatokra vonatkozóan a gyermekek érdekében.

Harrach Péter azzal kapcsolatban, a választmány határozott hangú állásfoglalást fogadott el arról, hogy aki nem ért egyet a szövetségi politikával, az távozzon a pártból, azt mondta: két, "egymással dinamikus kapcsolatban" lévő célja van a KDNP-nek. Az egyik, és ez mindenek feletti, az ország megújítását célzó programok végrehajtása. A másik a KDNP saját törekvéseinek érvényesítése. 

Kiemelte, meggyőződésük, hogy a szövetségi rendszeren belül is fel tudják a saját arculatukat mutatni, és a céljaikat el tudják érni, jobban, mint ha önállóan indulnának. Véleménye szerint ugyanakkor a KDNP "megugraná" az 5 százalékos küszöböt, ahogy ezt már tette korábban. Közölte, akik az önállóság nagyobb megvalósítása érdekében emelik fel a hangjukat, azok kevesen vannak, félreértik a jelenlegi helyzetet, és olyan megoldásokba mennének bele, amelyek a pártnak és a szövetségnek nem kedvezőek.

Harrach Péter a kisebbik kormánypárt tavaszi tervei közül a magáncsőd védelméről szóló törvényjavaslatot emelte ki, azt mondta: remélik, hogy az hosszú előkészítés után napirendre kerülhet.

oktatási reform Harrach Péter felsőoktatás KDNP
Kapcsolódó cikkek