Közélet

Monti a britek EU-ban maradásában bízik

Mario Monti olasz miniszterelnök arra számit, hogy az Egyesült Királyság polgárai továbbra is az Európai Unióban maradás mellett voksolnak, ha egyáltalán arra szólítják fel őket, hogy népszavazáson döntsenek erről.

Monti kijelentései azt követően hangzottak el, hogy David Cameron brit miniszterelnök igéretet tett referendum megtartására, ha győzelmet arat a legközelebbi választásokon.

Az olasz kormányfó Davosban, a Világgazdasági Fórumon beszélt. Kijelentette: a brit szavazókat egyszerűen csak az EU-tagság előnyeire kell emlékeztetni. "Bízom benne, hogy ha valamikor népszavazás lesz, az Egyesült Királyság polgárai az EU-ban maradás mellett döntenek, és hozzájárulnak jövője alakitásához." Monti kifejtette, osztja Cameronnak azt a véleményét, hogy a prosperitás és a növekedés legyen Európa prioritása, még akkor is,  ha a brit miniszterelnök beszédének egy és más vonatkozásával kevésbé ért egyet. Az olasz miniszterelnök davosi beszédét felhasználta arra is, hogy ismertesse az olasz pénzügyek utóbbi két évben történt megreformálására irányuló munkájának részleteit. Dicsérettel illette az olasz nép megértését, azt, hogy széles körben támogatja kormánya reformjait. "Olaszország jövője szilárd alapon áll. A következő hónapokban az ország nem visszafelé, vagy befelé fog tekinteni. "És továbbra is igen aktiv partnerek leszünk Európában" - ígérte.

Nagy-Britannia Olaszország EU David Cameron mario monti
Kapcsolódó cikkek