Közélet

Zöld jelzés az e-pereknek

Elektronikus nyomtatvány útján, az ügyfélkapun keresztül is előterjeszthető a keresetlevél bizonyos polgári peres eljárásokban január 1-jét követően.

Az évek óta tervezett és többször elhalasztott technikai újítás korszakváltást jelent, és egyben nagy próbatétel elé állítja az igazságszolgáltatás szereplőit, így a bíróságokat, ügyvédeket, igazságügyi szakértőket – ezáltal magukat a peres feleket is. Az elektronikus cégeljárások révén azonban az ügyvédek már rendelkeznek hasznosítható tapasztalattal.

Az elektronikus pereskedés egyelőre csak választható módon, és kizárólag a 2013. január 1. után induló polgári perekben, a törvényszék elsőfokú hatáskörébe tartozó ügyekben alkalmazható. Az év elején már folyamatban lévő, valamint a kisebb súlyú perekben változatlanul maradt a papíralapú eljárás, és jelenleg csak a magasabb pertárgyértékű, illetve különös bírói szaktudást igénylő eljárásokban lehet ilyen módon benyújtani a keresetlevelet. Hosszú távon azonban várható, hogy minden per így fog zajlani, ami alapvetően megújítja és felgyorsítja a jogviták rendezésének fél évezredes gyakorlatát. (A citatiót, azaz idézést és az ítéletet hazánkban a 16. században kezdték széles körben írásba foglalni.)


Az elektronikus úton történő pereskedés (más néven „e-per”) fogalma nem csak egyes – a peres eljárásokban eddig ismeretlen – nyomtatványok számítógépen történő kitöltését foglalja magában, hanem a teljes peranyag (tehát a beadványok, a bizonyítékok és a bírósági iratok) elektronizálását, a papíralapú munka kiiktatását, valamint a bíróságok és peres felek közötti kommunikáció felgyorsítását is. A jövőben ugyanis az ügyvéd – a személyes vagy postai úton történő benyújtás helyett – az ügyfélkapuján keresztül is megküldheti a peres beadványokat a bíróság részére, és az e-perben ugyanitt érkeznek részére a bíróság küldeményei. (A kézbesítési rendszert az Országos Bírói Hivatal üzemelteti.) Ezen felül a bíróságok közötti, valamint a bíróságok és igazságügyi szakértők közötti kapcsolattartás is elektronikus alapú lesz. A rendszer sikerének az egyik kulcsa, hogy egyszerű, könnyen alkalmazható marad-e (jelenleg inkább ide sorolható), a másik pedig, hogy a rendszer használói (bírák, bírósági ügyintézők, ügyvédek) annak gyors és hatékony kezelését elsajátítják-e. Ellenkező esetben a perben állók, tehát az ügyfelek járhatnak rosszul.


Az e-perekben ez még csak az első lépés. Egy közeli törvénymódosítás lehetővé tette a büntetőeljárásokban a bíróság, az ügyészség, a nyomozó hatóság és a büntetés-végrehajtási szervezet közötti elektronikus kommunikációt, ami előrevetíti, hogy a közeljövőben a büntetőperekben is megjelenik az elektronikus kapcsolattartás lehetősége. Néhány év múlva pedig várhatóan eljutunk oda, hogy a teljes peranyagot megtaláljuk egy, a peres felek részére bárhonnan elérhető tárhelyen. A bírósági tárgyaló légköre, hangulata azonban videokonferenciával nem lesz helyettesíthető.

Jogtörténeti jelentőségű folyamat indul

„Természetes, hogy igyekszünk a rendszert minél több perünkben használni, mert ügyfeleink is érdekeltek a korszerű és élenjáró pervitelben. Ha egy jogtörténeti jelentőségű folyamat indul, érdemes már a kezdetnél ott lenni. Az új eljárásjogi tudás megszerzése az ügyvédnek versenyelőny” – mondja Réti László ügyvéd, a Réti, Antall és Társai ügyvédi iroda PwC Legal vezetője. „Üdvözlendő, hogy a rendszer kialakítása során az OBH támaszkodik az ügyvédekre, és az ügyfelek érdekét is tiszteli azzal, hogy nem kényszeríti őket a kísérleti alany pozíciójába.”


ügyfélkapu per bíróság elektronikus
Kapcsolódó cikkek