Közélet

A labdarúgást is sújtja a ciprusi bankválság

A ciprusi bankválság a szigetország labdarúgását sem kíméli, pedig az utóbbi években klubcsapataik még a Bajnokok Ligájának főtáblájára is feljutottak. Több klubnál hónapok óta nem kaptak fizetést a játékosok, de több csapatnál azt is tervezik, hogy 40 százalékkal csökkentik a költségvetést.

Nagyon komolyra fordult itt a helyzet és az emberek nagyon aggódnak a jövőjükért – nyilatkozta a Marcának Jonathan Aspas spanyol labdarúgó. Az Alki Larnaca játékosa két év óta játszik Cipruson, még egy év van hátra a szerződéséből. A 31 éves galíciai labdarúgó egyik annak a 20 spanyolországi játékosnak aki ciprusi csapatban légióskodik.

„A bajnokság egyik szponzora a Marfin Laiki Bank, az egyik olyan pénzintézet, amelyet kimentettek (bezárásra ítéltek) és a pletykák szerint az ügyfelei elfogják veszíteni a megtakarításaikat" – mondta Jonathan Aspas. A ciprusi játékosok többsége is ehhez a bankhoz tartozott ügyfélként, vagy egy másik pénzintézethez, a Bank of Cyprus-hoz, melyet szintén mélyen sújt a válság. A külföldi játékosok közül azonban nagyon kevesen ügyfelei a helyi bankoknak.

A Wall Street Journal szerint a 100 ezer euró feletti megtakarítók tényleges veszteség a Bank of Cyprus esetében 40 százalék körüli lehet, míg a második legnagyobb bank, a bezárásra ítélt Laiki esetében ennek mértéke a 80 százalékot is elérheti. A Bank of Cyprus esetén a veszteség mintegy 19 ezer betéttulajdonost érinthet, akik 100 ezer euró feletti megtakarítási része mintegy 8 milliárd eurót tesz ki, míg a Laiki esetén a nem biztosított betétrész 3,2 milliárd euró lehet.

A ciprusi bajnokságban már csak egy forduló van hátra, s következik a rájátszás, mely eldönti a bajnoki cím sorsát, s azt is, hogy mely csapatok esnek ki az első osztályból, de a játékosokat jobban foglalkoztatja a bizonytalanság. Aspas szerint több klub is három napja tartozik a fizetésekkel a játékosoknak. Egyes klubok elnökei pedig azt tervezik, hogy csapatuk költségvetését 40 százalékkal csökkentik a következő szezonban.


A ciprusi labdarúgás az utóbbi években igen látványos fejlődésen ment keresztül, a klubok minőségi idegenlégiósokat is tudtak alkalmazni Brazíliából, Portugáliából, Argentínából vagy Spanyolországból. Az európai futball-ligák közül az elmúlt szezonban a ciprusi alkalmazza a legtöbb idegenlégióst. Az A Divízióban futballozó játékosok 72,3 százaléka volt külföldi játékos.

Az utóbbi években több klub is a Bajnokok Ligájának főtáblájára is eljutott, mint például az Anorthoszisz Famaguszta, vagy az APOEL Nicosia, amelyet az egyenes kieséses szakaszban a Real Madrid vert meg. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) öt év eredményeit tartalmazó listáján a klubok eredményes kupaszereplésének köszönhetően jelenleg a 14. helyen állnak. Olyan országokat is megelőznek, mint Dánia, Csehország, Románia, Lengyelország, Horrvátország, Svédország, Szerbia, Norvégia. Magyarország ezen a ranglistán egyébként a 29. helyen szerepel.

Cipruson a futball annak is köszönhetően futott fel, hogy  akedvező klíma miatt az európai csapatok jelentős része itt edzőtáborozott a téli, vagy a nyári szünetben. Rengeteg edzőpálya épült, s rengeteg szálloda a csapatok fogadására. A görög válság hatására pedig az utóbbi években a közelség miatt a görög élvonalból sokan Ciprusra igazoltak.

A tervek szerint egyébként csütörtökön nyitnak majd ki a ciprusi bankok, a pénzintézeteket minden bizonnyal megrohamozzák majd a tőkekorlátozások ellenére. A munkavállalók a bankzár feloldása következtében megkaphatják bérüket. Egyes szakértők szerint Cipruson a a jelenlegi 14,7 százalékról akár 30 százalékos is lehet.

spanyol bankválság Bajnokok Ligája Ciprus futball Marca UEFA bank of cyprus Marfin Laiki Bank labdarúgás válság Alki Larnaca
Kapcsolódó cikkek