Közélet

Giró-Szász: Jön az árvíz

A hóolvadás komoly gondot okozhat, a belvízzel elöntött terület is egyre több.

„Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt jelentősen megnőtt az árvíz kialakulásának kockázata” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Giró-Szász András. A kormányszóvivő annak kapcsán tájékoztatta az újságírókat, hogy a kormány szerdán elfogadta a belügyminiszter 2013 tavaszáról szóló ár- és belvízvédelmi jelentését. Az anyagból kiderül – ismertette a szóvivő – hogy a Duna Nagymaros feletti részén a sokévi átlagot meghaladó vízszint van, hasonló a helyzet a Tisza egyes részein, a Sajón, a Hernádon, és a Bódván, míg a Bodrogon és a Dráván a vízszint a sokévi átlag maximumát éri el. Giró-Szász András kijelentette: a katasztrófavédelem és a honvédség emberei felkészültek, és biztosítják az élet- és vagyonvédelmet.

Az eseményen jelen volt a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója is. Molnár Béla elmondta: a felkészülést elvégezték a vízügyi szakemberek, a belügy szervezetei gyakorlatokat tartottak. A főigazgató elmondta: a legnagyobb gond a Sajó, Bódva illetve a Hernád vízrendszerében alakulhat ki, ahol további csapadék esetén másod-, vagy harmadfokú, esetleg ennél is magasabb készültség lehet indokolt a közeljövőben. A hirtelen olvadás a Duna és a Dráva vízgyűjtő területén is gondot okozhat, ebben az esetben komoly árvíz lehet. Molnár Béla ugyanakkor hangsúlyozta: a várt helyzet azonban nem ez, arra számítanak, hogy az olvadó hó fokozatosan, szabályozottan vonul le a folyókon.

A belvízvédelmi helyzetről szólva a főigazgató elmondta: az elmúlt napok havazása az olvadás után tovább rontja a mostani helyzetet. Jelenleg 74 ezer hektár van víz alatt, ebből 33 ezer hektár a szántó, várhatóan tehát az elöntött terület tovább fog nőni.

Molnár Béla hozzátette: jó hír azonban, hogy a sok csapadék miatt a Balaton és a Velencei tó vízmennyisége újra megfelelő szinten van.

 

 

belvíz vízügy árvíz Molnár Béla Giró-Szász András
Kapcsolódó cikkek