Közélet

Balog nem adna kegyelemkenyeret a tanároknak

Nem állítja vissza a kormány a szakkönyvvásárlási kerettámogatást, hanem olyan bért fognak majd kapni a tanárok, amelyből valódi szakmai fejlődést segítő szakkönyvekre is telik majd – derül ki Balog Zoltán egy képviselőnek írt válaszlevelében.

Az emberi erőforrás minisztert Ferenczi Gábor kérdezte arról, hogy „tervezi-e a kormány a pedagógusok szakkönyvvásárlási kerettámogatásnak visszaállítását?”. A jobbikos országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a Fidesz-KDNP kormány 2010. december 13-án elvette a pedagógusoktól ezt a támogatást többek között azzal az indokkal, hogy a pedagógusok már ingyen hozzáférhetnek mindenhez az interneten. Ferenczi ezt szakmaiatlannak és cinikusnak tartja. Szerinte mindez mintegy 170 ezer tanárt és azok családját érinti negatívan, körülbelül 800 millió forintot vonva ki az oktatásból.

A kormány szakítani kíván a pedagógusok körében kényszerűségből elterjedt azon gyakorlattal, hogy jövedelmeiket mellékkeresetek, pótlékok és egyéb kiegészítő megbízások útján kényszerüljenek összegyűjteni – áll Balog válaszában. A tárcavezető szerint nem tartható, hogy a pedagógusok sokszor saját hivatásukat részben vagy egészben feladva, az oktató-nevelő munkától jelentős energiákat elvonva vállaljanak másodállásokat. „A szakkönyvvásárlási támogatás ennek az elmúlt évtizedekben sajnálatosan kialakult, pótlékokra és egyéb béren kívüli juttatásokra épül ő rendszernek volt a része” – hangsúlyozta Balog. Úgy véli, hogy a havi bruttó 392 forint összegű támogatás nem nyújtott valódi segítséget a pedagógusok szakkönyvvásárlásához.

„A kabinet a rossz gyakorlattal szembe menve, vissza kívánja állítani azt az állapotot, amikor a pedagógusnak nem csupán függvénytáblára és szöveggyűjteményre telik, hanem valódi szakmai fejlődést segítő szakkönyvekre is. Ennek eszköze nem valamiféle kegyelemkenyér, néhány ezer forintos pótlék, hanem diplomás értelmiségit megillető fizetés, a pedagógus-életpályamodell szerinti alapján” – írta a tárcavezető.

támogatás tanárok szakkönyv könyv kerettámogatás könyvvásárlás
Kapcsolódó cikkek