Közélet

Ezek az állami vezetők kapnak ingyen lakást

Az állami vezetők közül Répássy Róbertnek, Szabó Erikának és Vargha Tamásnak biztosít az állam hivatali lakást, míg V. Németh Zsolt, Poprády Géza, Völner Pál, Hegmanné Nemes Sára, Hoffmann Rózsa, Halász János és Kovács Zoltán lakásfenntartási térítést kap. Lapunk összegzése szerint a vezetőség közül 90-en (helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok, kabinetfőnökök) közel félmillió kilométert autózhatnak havonta térítésmentesen.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium két államtitkárának, Répássy Róbertnek (az igazságügyért felel) és Szabó Erikának (a területi közigazgatásért és a választásokért felel) biztosít hivatali lakást ingyenesen az állami vezetők közül a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) – derül ki Navracsics Tibor képviselői válaszra írt leveléből. A közigazgatási és igazságügyi minisztert az MSZP-s Józsa István kérdezte arról, hogy milyen juttatásokat biztosít a kormány az állami vezetőknek.  Mindkét államtitkár Budapesten kapott egy hivatali lakást, Répássy egy 158 négyzetmétereset, míg Szabó Erika egy 147 négyzetmétereset. A közüzemi költségeket ők állják.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának, Vargha Tamásnak a tárcája biztosít egy 54 négyzetméteres hivatali ingatlant.
Heten kapnak lakásfenntartási támogatást, ami havi 1,45 millió forintjába kerül az államnak. A vidékfejlesztési tárcától (VM) a közigazgatási államtitkár, Poprády Géza havi 259 ezer forintot, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, V. Németh Zsolt 156 ezer 900 forintot kap. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, Völner Pál lakásfenntartását havi 220 ezerrel, míg a vagyonpolitikáért felelős államtitkár, Hegmanné Nemes Sára 158 ezer 700 forintot kap.Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) a köznevelésért felelős államtitkárnak, Hoffman Rózsának havi 230 ezer, a kultúráért felelős államtikárnak, Halász Jánosnak 231 ezer, míg a társadalmi felzárkózásért felelős államtikárnak, Kovács Zoltánnak havi 200 ezer forint jár.

A kormányzatban 90-en embernek jár gépkocsijuk után térítésmentes futásteljesítmény. Egy miniszterelnöki biztos, 15 miniszteri biztos, 7 miniszteri kabinetfőnök és 67 helyettes államtitkár kaphat ilyen kedvezményt. A térítés eltérő kilométer mennyiségek után jár. A kormányrendelet szerint a nyilvántartás szerinti havi futásteljesítmény azon része után, amely a meghatározott mértéket meghaladja, az igényjogosult köteles a gépkocsit üzemben tartó szerv részére az üzemanyag-költséget a fizetési kötelezettség tudomására jutásától számított 30 napon belül megtéríteni. Nem vonatkozik a megtérítési kötelezettség a térítésmentes futásteljesítmény elérését követően a tárgyhónap során megtett azon utakra, amelyek hivatalos jellegét a jogosult tételes menetlevéllel igazolja.

A legkevesebb térítésmentes kilométer mennyisége 2000 kilométer, ennyit kapnak a külügy érintettjei, összesen 7-en. A legtöbbet, 15 ezer kilométert (az ezután következő második legnagyobb kedvezmény 10 ezer kilométer) csak egyetlen egy ember autózhatja le térítési kötelezettség nélkül, Horváth Viktória, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. A Miniszterelnökségnél (MEG) azonban minden egyes érintettnek, összesen 10 embernek – köztük Giró-Szász Andrásnak, Kumin Ferencnek, Havasi Bertalannak – havi 10 ezer kilométer jár. Rajtuk kívül az összes érintett tárcánál csak Rákossy Balázs, a gazdasági tárca helyettes államtitkára kap még ekkora kedvezményt.

A levélből az már nem derül ki, hogy így összesen mennyi pénzbe kerülnek az államnak a térítésmentesen felhasználható kilométerek. Összesen lapunk összegzése szerint a 90 ember 494 200 kilométert autózhat térítésmentesen. Így akár 12-szer is körbeutazhatnák a Földet az Egyenlítő kerületén, ami 40 ezer kilométer. Ha egy ember venné igénybe ezt az utat, akkor a Holdra is eljuthatna, (a Hold Földtől való átlagos távolsága 384 402 kilométer), igaz visszafele már nem érné el a Földet.

Navracsics válaszában még azt is összegezte, hogy mely szervezeti egységeknek engedélyeztek még kizárólag hivatalos célú használatra gépkocsit, tételes menetlevél vezetése mellett. A tárcavezető összesen 22 ilyen hivatalt sorolt fel, melyen négy tárca (Emmi 3, közigazgatási és igazságügyi 6, MEG 8, VM 5) osztozik. Például az államtitkárságokon kívül így használhat még gépkocsit a Miniszterelnöki Programszervő Főosztály, a Protokoll osztály, a MEG titkársági Főosztálya, vagy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság Titkársága is.

Poprády Géza állami vezetők gépkocsik fenntartási hozzájárulás Répássy Róbert államtitkár Kovács Zoltán térítésmentes lakás Navracsics Tibor Miniszterelnökség Halázs János Szabó Erika Völner Pál Vargha Tamás Hegmanné Nemes Sára helyettes-államtitkár juttatás
Kapcsolódó cikkek