Közélet

Dagad a trafikbotrány: Jobboldalinak kellett lenni

"Elkötelezett jobboldalinak kell lenni" – adta meg a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere azon az egyeztetésen, amelyen ő és a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték a dohányboltokért indulók listáját.

A hvg.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat.

A valószínűleg március végén lezajlott találkozón – amelyet Horváth István múlt kedden nyilvánosan letagadott – a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott akó pályázót.

"Van neked valaki jelentkeződ?" – kérdezte a polgármester az egyik önkormányzati képviselőtől, mire ő visszakérdezett, hogy el tudja-e intézni, ha nem Szekszárdon, hanem egy közeli településen lenne egy ismerős. Horváth magabiztosan válaszolt: "én mindent tudok", majd ismertette a cikkünk elején már idézett feltételt. Amikor a képviselő megnyugtatta, hogy a jelöltjei "rendesek", Horváth csak annyit mondott: "jó, utánanézek". A trafikpályázat nyerteseinek listáján valóban szerepel az adott településen az adott név.

Horváth a lap szerint leplezetlenül beszélt arról is, hogy a húga is pályázik, és utóbb kiderült, a nő nyert is a pályázaton. Arról is beszéltek a találkozón, hogy az egyik önkormányzati képviselő, Fajszi Lajos is indult a pályázaton. "Te is adtál be?" – kérdezte egy nő, mire a polgármester gyorsan rávágta: "helyes, helyes, ne a szocik győzzenek!" Fajszi Lajos a nyertesek listája szerint két közeli településen nyert trafikjogot, míg a testvére Szekszárdon nyithat dohányboltot.

"A polgármester kérte, hogy nézzék át a fideszes képviselők, ki lehet megfelelő jelölt a trafiknyitásra pályázók közül" - mondta korábban a hvg.hu-nak Hadházy Ákos, szekszárdi fideszes képviselő.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Philip Morris dohányipari multi állhat a dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány mögött. Lázár János a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelent interjújában azt is mondta, a multicég először Brüsszelben lobbizott, majd a törvény elfogadását próbálta megakasztani, végül politikai lejárató akciót szervezett.

Az államtitkár - aki a lap szerint a "trafiktörvény fő szorgalmazója" volt - kizártnak tartja, hogy szervezett csalássorozat történt a dohánybolti koncessziók kiosztása során.

"Horvth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. (...) Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót, ugyanis a pályázatokról nem a polgármesterek döntöttek, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. világos és méltányos szakmai szempontrendszer alapján" - áll a csütörtökön megjelent interjúban.

A Policy Solutions (PS) politikai elemző intézet Mediánnal közösen végzett hétvégi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek alig egyötöde ért egyet az Orbán-kormány trafikpályázatával, a többség elutasítja azt, hogy a kormány döntsön arról, ki árulhat cigarettát.

A magyarok közel fele szerint nem szakmai, hanem politikai, ismerősi alapon lettek a nyertesek kiválasztva. Még a kormánypárti szavazók közül is minden negyedik korrupciógyanúsnak ítéli a pályázatot a felmérés szerint.

trafikbotrány cigi dohány trafik cigaterra Fidesz
Kapcsolódó cikkek