Közélet

Hoffmann: a pedagógusok legyenek hűek az alkotmányhoz

Csütörtök este elkezdődött annak a törvényjavaslatnak a parlamenti vitája, amely kötelezően a Magyar Pedagógus Kar alá terelné a tanárokat.

Mint Hoffmann Rózsa államtitkár a vitaindítójában elmondta, ezzel a "helyére kerül az utolsó puzzle is" az oktatás átalakításában. Sok szakmai szervezetük van már a pedagógusoknak most is, ezekről azonban Hoffmann szerint nem lehet tudni, hogy pontosan kiket képviselnek. Amikor pedig valami újítást szeretne a kormány bevezetni, nehéz megtalálniuk, melyik szervezettel egyeztessenek - magyarázta. “Miért cél a pedagógusok minőségének javítása? Mert a köznevelés minőségét csak úgy lehet megvalósítani, ha abban a pedagógusok többsége érdekelt” - mondta az államtitkár. Arról pedig, hogy a Magyar Pedagógus Karban, amelynek minden, a közoktatásban dolgozó oktató kötelezően a tagja lenne, etikai normákat is írnának, azt mondta: etikai normái "még a taxisoknak is vannak". Hoffmann arról is beszélt, szomorúan olvasta, hogy többen kritikaként hozták fel azt, hogy a tanároknak hűnek kell lenniük az etikai javaslatok szerint az alkotmányhoz. Végre van egy szabadon megírt alkotmányunk, legyenek hozzá hűek a pedagógusok - mondta.

Kötelező iskolai látogatás jöhet Auschwitzba és Recskre

A huszadik századi diktatúrák fiatalokkal való megismertetését célzó három határozati javaslatot is tárgyalták csütörtökön az Országgyűlésben. Eddig szokatlan módon három pártból - köztük a két ellenzékiből - érkező három javaslatot vitattak meg egyben. Az MSZP előterjesztésének célja, hogy minden fiatal eljuthasson az auschwitzi emlékhelyre, a KDNP a Terror Házát ismertetné meg a diákokkal, míg a Jobbik a recski munkatábor helyén kialakított emlékhelyet.

Alapvetően befolyásolhatja a magyar társadalom emlékezetkultúráját annak a határozati javaslatnak az elfogadása, amelynek célja, hogy a fiatalok megismerjék a nemzetiszocialista vészkorszakot - mondta a javaslat egyik előterjesztője, a szocialista Steiner Pál. Auschwitznak szörnyű aktualitása van, aki a transzportokat mutató térképeket megnézi, láthatja, hogy állami segítséggel Magyarországról deportálták oda a legtöbb embert, a tragédiát állami pénzen szervezték meg  - jelentette ki.

A kereszténydemokrata Tarnai Richárd az általa és frakciótársai által benyújtott másik határozati javaslatot ismertette, amelynek célja, hogy a diktatúrák által intézményesített gonoszságot bemutassák a jövő nemzedékeknek. Javaslatuk a Terror Háza Múzeum megismertetésére vonatkozik, ahol - mint mondta - nemcsak az áldozatok, hanem az elkövetők személye is megismerhető.

Vona Gábor (Jobbik) pedig arról beszélt: pártja a recski munkatábort és az ott elkövetett borzalmakat ismertetné meg a fiatalokkal, mert szerintük jelenleg ezen információk megismerése akadályozott. A képviselő ezzel kapcsolatban az oktatás hiányosságairól is szólt.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mindehhez hozzátette: fontos volna az is, hogy a történelmünkhöz köthető helyek közül ne csak a negatív tartalmúakra juthassanak el a diákok. Ezért szerinte ki kellene dolgozni azoknak a helyeknek a listáját, amelyeket a diákoknak meg kellene látogatniuk.

Révész Máriusz (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában elmondta: pártja a kötelező jelleget nem támogatja, mert álláspontjuk szerint minden gyerek eljuttatása ezekre a helyekre sem pedagógiai, sem költségvetési szempontból nem megvalósítható, illetve indokolt. A vita további részében az MSZP és a Jobbik kezdett egymással nagy vitába a náci és a kommunista korszak bűneiről - meglepő módon Gaudi-Nagy Tamásnak arra a mondatára, hogy az auschwitzi haláltábor kapcsán sok kritika elhangzott már, hogy vajon az ottani emlékhelyen bemutatott események összhangban vannak-e a történtekkel, mégsem érkezett reakció. 

Jön a rezsicsökkentés újabb köre - régi MSZP-tervet melegít fel a Fidesz

Elsőként a legnagyobb slágertéma, a rezsicsökkentés került napirendre: a fideszes Németh Szilárd javaslata tíz százalékkal csökkentené a szennyvíz szippantásának díját is. Szintén levinnék a kéményseprés költségeit, valamint megvizsgálják, hogy a temetkezést is olcsóbbá tegyék - az összpárti támogatás mellett még azon a nyelvbotláson is sikerült átlendülni, ahogy ez utóbbit az egyik fideszes hozzászólás úgy kommentálta, hogy "ezzel a teljes lakosságot lefedjük".

Abban nem volt vita a pártok közt, hogy a rezsicsökkentés támogatható. Németh Szilárd azt emelte ki, hogy a szolgáltatók profitjából fogják finanszírozni a csökkentést, így pedig a költségvetést nem terheli meg. Az MSZP-s Göndör István is leszögezte, hogy pártja támogatja a javaslatot. Igaz, szerinte egyértelmű, hogy a Fidesz számára a rezsicsökkentés csupán politikai kérdés. Hogy ezt illusztrálja, hosszan sorolta a csökkentésekről szóló korábbi szavazásokra beadott MSZP-s módosító indítványokat a szennyvízről és a kéményseprésről, amelyeket akkor a kormánytöbbség leszavazott, most pedig szinte pontosan ugyanezek szerepelnek Fidesz-javaslatként.

A vita további része már arról szólt, mennyivel emelte az MSZP a korábbi rezsiket, hogyan nőnek a megélhetési költségek a második Orbán-kormány alatt, és milyen további rezsicsökkentéseket szeretnének a képviselők. Az MSZP és a Fidesz egyaránt arról beszélt, hogy 30 százalékos csökkentésig nem állnának meg.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek