Közélet

Németh Lászlóné: Nem lehet érvényteleníteni a trafikpályázatot

Nem érvénytelenítik a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázatot, mivel az törvényes, eredményes és érvényes is volt – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné szerint a koncessziós eljárásban kizárólag a nyilvános pályázatok elbírálása során készített emlékeztetőben foglaltak, valamint a koncessziós szerződés azon tartalmi elemei minősülnek közérdekű adatnak, amelyek a nyilvános koncessziós pályázat kiírásának a részét képezték.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a törvényes eljárási rend betartásával, valamennyi jogilag értékelhető szempont figyelembevételével, a törvényben foglalt célok maximális szem előtt tartásával történt – hangoztatta Németh Lászlóné a parlament honlapján, miután több írásbeli kérdést is kapott a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázattal kapcsolatban. A nemzeti fejlesztési miniszter Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője kérdésére azt válaszolta, hogy a pályázat törvényes, eredményes és érvényes volt, így érvénytelenítésére nincs lehetőség.

Mesterházy arról is érdeklődött, hogy kik és milyen szempontok alapján bírálták el a trafikpályázatokat? A frakcióvezető sérelmezte, hogy a pályázatok elbírálásában részt vevők személye, az elbírálás folyamata és alkalmazása is titkos, mindez rendkívül sok és káros találgatásnak ad helyt.

Németh erre azt felelte, hogy a koncessziós eljárásban kizárólag a nyilvános pályázatok elbírálása során készített emlékeztetőben foglaltak, valamint a koncessziós szerződés azon tartalmi elemei minősülnek közérdekű adatnak, amelyek a nyilvános koncessziós pályázat kiírásának a részét képezték. A tárcavezető szerint a pályázatokat megfelelően az elbírálásra jogosult által kijelölt bíráló bizottság a hivatkozott törvényekben és a pályázati kiírásban foglalt szempontok alapján, törvényes eljárásban, a koncessziós pályázatok elbírálásánál elvárható szakértelemmel bírálta el.

Mesterházy egyébként felidézte, hogy a sajtóban korábban névtelenül megjelent, a trafiktenderrel kapcsolatos botrányos híreket Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő egy interjúban névvel megerősítette. Ez alapján a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat. Más sajtóhírek szerint máshol is a Fidesz választókerületi elnökei tettek javaslatot arra, hogy a pályázók közül kik nyerjék el a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére a koncessziós jogot.

Az MSZP frakcióvezetője szerint tekintettel arra, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter közvetlenül gyakorolja a tulajdonosi jogokat a trafikpályázatot lebonyolító Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felett, szükségesnek tartja az MSZP a sajtóban megjelent hírek megalapozottságának vizsgálatát, a trafikpályázat lebonyolítására vonatkozó adatok eredmények nyilvánosságra hozatalát, és a kapcsolódó vizsgálatok megindítását. Mesterházy szerint a botrányba fulladt kormányzati trafiktender miatt júliustól meg kell tartani a dohánytermék-árusítással is foglalkozó üzletét, megélhetését, munkalehetőségét annak a több tízezer embernek, több tízezer családnak, amelyeket a Fidesz-KDNP egyes dohányipari szereplőkkel összejátszva el kívánt lehetetleníteni. Az MSZP szerint a botrányos trafiktender jó példa arra, hogy a Fidesz hogyan jutalmazza saját klientúráját, amely nem más, mint hogy a Fidesz újraosztja a piacot a saját baráti körének.

Tegnap este egyébként trafikosok demonstráltak Budapesten. A mintegy kétszáz fős, a Facebookon szerveződő csoport tagjai a koncessziós pályázat eredményének megsemmisítését és "tisztességes feltételek mellett" új pályázati eljárás kiírását követelték.

trafikbotrány németh lászlóné dohány trafik trafiktörvény cigaretta pályázat
Kapcsolódó cikkek