Közélet

Némethné: nem látták a pályázatokat a Fidesz választókerületi elnökei

A trafikokra pályázók anyagai sem a pályáztatás, sem az elbírálás szakaszában nem került jogosulatlan személyek vagy szervezetek birtokába, így a Fidesz választókerületi elnökeihez sem – hangoztatta Németh Lászlóné a parlament honlapján.

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázatra beküldött pályázatokat az arra illetékes és feljogosított személyek a hivatkozott törvényekben és a pályázati kiírásban foglaltak szerinti törvényes eljárásban, a koncessziós pályázatok elbírálásánál elvárható szakértelemmel és az adatvédelmi szempontok érvényre juttatásával bírálták el – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter egy írásbeli kérdésre válaszolva. Németh Lászlóné közölte, hogy mindezek alapján a pályázati anyagokat, így a pályázók listáját is kizárólag az arra jogosultak ismerhették meg. Az sem a pályáztatás, sem az elbírálás szakaszában nem került jogosulatlan személyek vagy szervezetek birtokába, így a Fidesz választókerületi elnökeihez sem. A pályázók adatait sem településekre lebontott részletekben, sem egyéb formában nem adták át illetéktelen személyek részére.

A tárcavezetőt az MSZP frakcióvezetője kérdezte írásban arról, hogy hogyan kerülhetett a Fidesz választókerületi elnökeihez a pályázók listája? Mesterházy Attila a sajtóhírek alapján arra hivatkozott, hogy például Szekszárdon a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat. Más sajtóhírek alapján is kiderült, hogy a Fidesz választókerületi elnökei tettek javaslatot arra, hogy a pályázók közül kik nyerjék el a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére a koncessziós jogot.

Mesterházy szerint mivel a nemzeti fejlesztési miniszter közvetlenül gyakorolja a tulajdonosi jogokat a trafikpályázatot lebonyolító Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felett, ezért az MSZP szükségesnek tartja a sajtóban megjelent hírek megalapozottságának vizsgálatát, a trafikpályázat lebonyolítására vonatkozó adatok eredmények nyilvánosságra hozatalát, és a kapcsolódó vizsgálatok megindítását.

Némethné erre azt válaszolta, hogy mivel a pályázat kiírása és elbírálása törvényes keretek között, a vonatkozó jogszabályoknak és a pályázati kiírásnak megfelelően az első körben érvényesen és eredményesen lezajlott, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-vel szemben nem indult vizsgálat, és annak kezdeményezése továbbra sem indokolt.

trafik trafiktörvény pályázat
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek