Közélet

Devizahitelek: A Képviselői Irodaházhoz vonultak a tüntetők

A Képviselői Irodaházhoz vonult kedd délután az a mintegy 150 emberből álló csoport, amely korábban a Kúria előtt több száz demonstráló közül vált ki - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A menet eredetileg a Kúria Markó utcai épülete elől indult, ahol a Kúria felülvizsgálati eljárásban tárgyalta egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét, majd az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához ért, és a Bajcsy-Zsilinszky úton át jutott vissza a Markó utcába.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a Kúria épülete előtt bejelentett demonstrációt tartottak, ennek megfelelően indult el a tömeg egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, ők más irányba indultak el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és szabálysértési feljelentést tesz ellene a rendőrség     

A Kúria előtt másodszor összegyűlt tömeg "elkúrtátok!" felkiáltással az ellen tiltakozott, hogy a legfelsőbb bírósági fórum július 4-re halasztotta a döntését a devizahiteles ügyében. 

A tömeget vezető autóról kihangosítón keresztül elhangzott Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című verse, majd Balog István, a tüntetőket vezető, a devizahitelesek megsegítéséért az interneten alakult Koppány Csoport alelnöke szólalt fel. Azt mondta: a demonstrálók törvénytisztelők, de szavai szerint nem tudják tisztelni a törvényt akkor, ha Magyarország legfelsőbb bírósága három-négy év után sem képes ítéletet hozni egy több százezer embert érintő ügyben. 

Hangsúlyozta: megvédik otthonaikat, a jövőjüket és gyermekeiket, végül azt ígérte a Kúria képviselőjének, hogy egyszer "egy tisztességes magyar bíróság" fog dönteni az ügyben és "ennek kemény börtön lesz a vége". 

A Képviselői Irodaház melletti parkba a devizahitelezés gyakorlata ellen meghirdetett demonstráció társszervezője, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője, Tatár József arról tájékoztatta a jelenlévőket, mintegy ötven embert, hogy a demonstráció este 9 óráig van bejelentve a területen. Arra szólított fel mindenkit, hogy erre az időre táborozzanak le, illetve arra kérte a demonstrálókat, hogy utána vonuljanak át a Vértanúk terére, ahol július 5-ig folytathatják a demonstrációt, ugyanis - mondta - addig az időpontig szól a területfoglalási engedély. 

Elmondta, hogy a demonstráció folyamán egyik aktivistájukat előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra. Jogi segítséget nyújtanak neki - tette hozzá Tatár József. 

Korábban Kovács Viktória, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: egy embert előállított a rendőrség egy devizahiteles ügyének bírósági tárgyalását követő demonstrációról. Tájékoztatása szerint a férfi kivált a vonulók közül, és festékkel két pénzintézet külső üvegét is lefújta az Oktogonnál. A 47 éves nyíregyházi férfit rongálás miatt előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

devizahitelesek tüntetők
Kapcsolódó cikkek