Közélet

Levelet kaptak a gyerekek: Előre kell fizetni a tankönyvekért

Az iskolák államosításának újabb lépése is káoszt okozott: a központosított tankönyvbeszerzésről sokan azt hitték, hogy átverés, mert a gyerekek címére jött egy csekk a Kellótól, amin július végéig kell befizetni a jövő évi tankönyvek árát – írja a Népszabadság. Az állam előre fizettet a szülőkkel, miközben több megrendelés hibás, az árak letörése helyett pedig van, ami drágább, mint tavaly.

„Tisztelt Szülő/Gondviselő! Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható.” Több ezer szülő szembesülhetett ezzel a napokban. A központosított tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a közelmúltban postázott – meglepő módon az általános iskolás diákoknak címzett –, csekkel ellátott levelében adott tájékoztatást az érintetteknek arról, hogy mikor, miként kell fizetniük a tankönyvekért, írja a Népszabadság.

A Kello sajátos eljárása abszurd helyzeteket is teremtett. Egy budapesti tanárnő például azt tanácsolta a szokatlan fizetési módról nála érdeklődő szülőknek, hogy ne fizessék be a csekket: azt hitte ugyanis, hogy csalók küldték a levelet. Gyanúja annyiban érthető, hogy a lap információi szerint sok esetben még az iskolákat, így a pedagógusokat sem tájékoztatták a tankönyvvásárlás rendjének változásáról.

Élesen bírálta a Kello eljárását Szüdi János oktatási szakértő. Szerinte eleve jogszerűtlen, hogy a diákoknak küldték a levelet és a csekket, azaz olyan kiskorúaknak, akikkel nem is lehetnek szerződésben. Ráadásul szerinte a csekk postázása jogilag azért is aggályos, mert a szülő és a diák az iskolával áll kapcsolatban, nem pedig a Kellóval. Ennél súlyosabb hibának tartja, hogy az állam lényegében a szülőkkel előre fizetteti ki a tankönyveket. „Korábban akkor fizettek a szülők, amikor átvették a tankönyveket, most viszont előre kérik el a pénzt. Olyan ez, mintha ma kellene fizetni az ABC-ben a holnapi kenyerünkért.” A szakértő felhívta a figyelmet arra is: az eljárás miatt kérdéses, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik ingyenes tankönyvre jogosultak.

államosítás oktatás könyv rendelés tankönyvrendelés tankönyv
Kapcsolódó cikkek