Közélet

Lehallgatási botrány: Az USA titokban ígér magyarázatot az EU-nak

Az Egyesült Államok titkosszolgálatának főnöke, James Clapper a lehallgatási botrány kérdéseinek tisztázására magyarázatot ígért az európai kormányoknak és intézményeknek, ám nem nyilvánosan.

"Az Egyesült Államok kormánya megfelelő módon válaszolni fog az Európai Uniónak a diplomáciai csatornáinkon keresztül" - jelentette ki a titkosszolgálat igazgatójának hivatala. Felvilágosítást adnak a kétoldalú szakértői dialógusról is, amelyre a titkos szolgálatokon keresztül kerül sor. "E témákat bilaterálisan fogjuk megbeszélni az EU tagállamaival" - olvasható a közleményben, hozzátéve: "noha elvben nem kommentálunk bizonyos szóba jöhető titkos szolgálati tevékenységeket, egyértrelművé tettük, hogy az Egyesült Államok olyan módon gyűjt külföldi titkosszolgálati információkat, mint azt minden más ország teszi".

Viviane Reding EU-biztos azzal fenyegetőzött, jegelteti az EU és az USA között sorra kerülő tárgyalásokat a szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről, amennyiben a jelentések helytállóak. "A partnerek nem kémkednek egymás ellen" - hangoztatta Luxemburgban. Németországban sem ér véget a felháborodás az amerikai titkosszolgálat adatgyűjtése miatt.  Németország megfigyelése az amerikai titkosszolgálat részéről a terjedelmét tekintve valószínűleg sokkal nagyobb volt, mint eddig feltételezték.

adatgyűjtés USA EU kémkedés megfigyelés
Kapcsolódó cikkek