Közélet

A Snowden-ügy nem zavarja az elnöki csúcsot

A mai napig nem kapott a Kreml még csak informális jelzést sem azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama amerikai elnök elhalasztaná vagy törölné a diplomáciai naptárból oroszországi látogatását – jelentette hétfőn a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Oroszországban szeptember elején tartják a G-20-as országcsoport állam- és kormányfői találkozóját. Ehhez kapcsolódva tervezik a moszkvai Obama-Putyin találkozót. Obama Moszkva mellett Szentpéterváron is tárgyalna, a Snowden-ügy miatt azonban nagy a bizonytalanság.

Edward Snowden, az Egyesült Államok titkos adatgyűjtésének kiszivárogtatója a múlt héten elhagyhatta a moszkvai Seremetyevo repülőtér tranzit szállodáját, ahol egy hónapon át várt ügyének elbírálására. Végleges döntés változatlanul nincs, az illetékes orosz hatóság, a Szövetségi Migrációs Szolgálat csupán igazolást adott ki, hogy Snowden távozhat a tranzitból. Az ideiglenes menedékkérelem elbírálására azonban három hónap van.

Politikai elemzők kizártnak tartják, hogy ennél rövidebb időn belül döntenének, főleg a tervezett Obama-látogatás időpontjának ismeretében.
A vizit esetleges elhalasztását egyébként elsőként a Kommerszant gazdasági napilap pendítette meg – meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva, ám még a cikk megjelenésnek napján cáfolta azt Washington moszkvai nagykövete.

Ugyanakkor tény, hogy Barack Obamára igyekeznek nyomást gyakorolni amerikai szenátorok, azt mondván, a Kreml Snowden megvédésével olyan határt lép át, amely elfogadhatatlan. Tom Coburn egyenes úgy fogalmazott, hogy Snowden áruló, és Moszkva minden bizonnyal már minden információval rendelkezik, amit Snowden tud.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont, igaz, még a Migrációs Szolgálat döntése előtt úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának nem áll érdekében ellehetetleníteni az amerikai kapcsolatokat, mert a Kreml továbbra is partnernek tartja a Fehér Házat.

Hogy pontosan mire gondolt, azt nem részletezte, elemzők viszont azt állítják, hogy jelen pillanatban Putyinnak és Obamának egyszerűen nincs miről tárgyalnia. Ha létre is jön az elnöki csúcstalálkozó az tisztán protokoll esemény lesz, és még véletlenül sem kerül szóba a Snowden-sztori.

Hogy mit csinál Moszkvában, és főleg hol tartózkodik Edward Snowden, arról nincs hír. Védőügyvédje csak annyit közölt, hogy biztonságban, barátok között él. Rendszeres napi kapcsolatban van vele, ahogy több nemzetközi emberjogi szervezet képviselője is. Valamennyien biztosak benne, hogy Snowden megkapja az egy évre szóló ideiglenes menedékjogot, s ha ez megtörténik, akkor munkát keres magának.

Snowden a rejtekhelyéről üzenetet küldött, megköszönte Oroszország segítségét, és sietett közölni, hogy az USA mindent elkövet a lejáratására.

Obama Edward Snowden Putyin G-20
Kapcsolódó cikkek