Közélet

Gatyába rázzák a támogatásokat

Mintegy 150 milliárd forintot fordít az ország évente azokra a szociális és gyermekvédelmi ellátásokra, amelyekről ősztől országos nyilvántartást fognak vezetni.

A tervek szerint november 15-től lép hatályba a szociális és gyermekvédelmi ellátások országos nyilvántartásáról szóló törvény. A jogszabálytervezetet augusztus 22-ig lehet véleményezni, és várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé.

A kabinet már a Széll Kálmán Tervben is világossá tette, hogy át kívánja alakítani az állami és önkormányzati segélyezési rendszert, rendezve a „sokszor kusza viszonyokat”. „Nem tartható fenn az a rendszer, az a gondolkodásmód, amely szerint a különböző jogcímeken járó támogatások összeadott értéke hasonló nagyságrendet érhetett el, mint a munkával megkereshető bér. Éppen ezért olyan szabályt alkotunk, amely maximálja a segélyek, különböző szociális juttatások összeadott értékét” – olvasható az első Széll Kálmán Tervben.

Mindez egyrészt a segélyezés átrendezését, másrészt egy átlátható nyilvántartási rendszert létrehozását jelenti, amelyből pontosan megtudható, ki, honnan, milyen nagyságrendű támogatásokat kapott egy adott időszakban. Az Új Széchenyi Terv keretében már korábban elkezdődött az a fejlesztés is, amely – elvileg már ez év végére – lehetővé teszi egy transzparens rendszer alapjául szolgáló egységes nyilvántartási rendszer kialakítását. Most pedig az a törvénytervezet is megszületett, amely ezt a nyilvántartást jogilag is megalapozza.

Ennek lényege, hogy az időskorúak járadékáról, az aktív korúak ellátásáról – vagyis a rendszeres szociális segélyről és az úgynevezett rendelkezésre állási támogatásról -, a lakásfenntartási támogatásról, az ápolási díjról, a közgyógyellátásról és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről a jegyzők és a járási hivatalok jelentései alapján országos nyilvántartást hoznak létre.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján erre a hét támogatásra évente majdnem 150 milliárd forint megy el. A legtöbb pénzt, csaknem 60 milliárd forint a rendelkezésre állási támogatást viszi el, ebben havonta majdnem 180 ezren részesülnek. Évi mintegy 20-20 milliárd forint az ápolási díj és a közgyógyellátás költsége, az előbbit csaknem 60 ezren, az utóbbit viszont 370 ezren kapják. Rendszeres szociális segélyben havonta több mint 35 ezren részesülnek, ellátásukra összesen mintegy 12 milliárd forintba kerül. Időskorúak járadékát csaknem 6 ezren kapják, ennek éves szinten 2 milliárd forint a költsége. Végül, de nem utolsó sorban évi körülbelül 7 milliárd forintos kiadást jelent a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, ebben részesülnek a legtöbben, nagyjából hatszázezren.

szociális támogatás átalakítás kormány
Kapcsolódó cikkek