Közélet

Maradnak a régi moszkvai káderek

Moszkva régi-új polgármestere a bevált régi csapatra épít, noha felröppentek hírek, hogy Szergej Szobjanyin alaposan felforgatja az orosz főváros vezérkarát.

Szobjanyin már a következő hónapokat tervezi, s nem foglalkozik azzal, hogy legfőbb vetélytársa, a szeptember 8-ai választáson második helyen végzett ellenzéki vezető Navalnij nem adta fel a harcot, és nem tett le arról, hogy utcára viszi több százezer hívét. Elemzők azonban ennek nem sok esélyét látják, már csak azért sem, mert más titkosan szavazni és más az utcán, rendőrségi kamerák kereszttűzében demonstrálni.

A polgármester egyelőre egyetlen komoly emberétől kénytelen megválni, a Ria Novosztyi keddi tudósítása szerint. Nem részletezték, hogy miért, de bejelentették, hogy a gazdasági ügyekkel foglalkozó helyettes, Andrej Saronov távozik a moszkvai kormánynak nevezett testületből. Saronov ismert és elismert közgazdász, 2010 decembere óta erősítette Szobjanyin stábját, most úgy döntött (vagy döntöttek), hogy egy üzleti főiskola rektoraként folytatja.

Az újdonsült rektor a bejelentést úgy kommentálta: Moszkva előtt új ötéves fejlődési periódus áll, végig kellett gondolnom, hogy ebben részt vegyek-e. Nos, nem vesz részt.

Ezzel együtt átszervezik a gazdasági szekciót, a tervek szerint beolvasztanak néhány másik osztályt, például az ingatlanokkal foglalkozót is. A vezetéssel egy másik polgármestert-helyettest bíztak meg, Natalja Szergunyinát, aki már korábban is jól sepert a városházán. Szobjanyin a megbízás közlésekor közölte: ez most a legkomolyabb feladatok egyike. Szergunyina mi mást tehetett, egyetértett vele.

Bár a moszkvai vezérkar jelentősen nem alakul át, a polgármester az első vezetői értekezleten a korábbinál sokkal hatékonyabb munkát kért. Ez mindenképp figyelmeztető jel lehetett a korábbi erős ember-polgármester, Jurij Luzskov embereinek.

Nem utolsó szempont, hogy a középkádereknél sem várható komolyabb mozgás, jó néhányan két-három évtizede dolgoznak, igaz, megfigyelhető a harmincas-negyvenes korosztály előretörése.

polgármester-választás Navalnij Moszkva Szobjanyin
Kapcsolódó cikkek