Közélet

750 millióért kampányolt a moszkvai polgármester

Moszkva újra megválasztott polgármestere a megengedhető összeg alig több mint ötven százalékát költötte kampányra, ez is elég volt a győzelméhez.

A Kreml jelöltje, Szergej Szobjanyin a 200 millió rubeles (1,4 milliárd forint) keretből 107 millió rubelt (750 millió forint) költött – jelentette az orosz Interfaksz hírügynökség.

A szeptember 8-ai választások után a törvény szerint legkésőbb október 10-ig kell a jelölteknek nyilvánosságra hozniuk a kampánypénzek költését. Már a kampány alatt úgy számolták szakértők, hogy Szobjanyin nem lépi túl a limitet, a most publikált „szerény ” összeg azonban így is kisebb meglepetést okozott.

Szobjanyin választási számlájára egyébként 112,4 millió rubel támogatói adomány folyt be, 12,4 millió magánszemélyektől, míg 102 millió különböző hazai vállalkozásoktól és nagycégektől, ám ezt sem használta fel teljesen.

A polgármesteri székért hatan indultak, közülük a második helyen végzett ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij bevallására még várni kell. Navalnijt a kampány során azzal vádolták meg, hogy több tucat országból külföldi állampolgároktól és cégektől is kapott támogatást, ezt tiltja a választási törvény. A feljelentést vizsgálta az ügyészség, de nem talált bizonyítékot, így Navalnijt nem zárták ki a választásból. A politikust még a kampány hajrájában nem jogerősen öt év börtönre ítélték csalásért, a fellebbezés után a héten várható fejlemény egy bírósági meghallgatáson, ám a másodfokú eljárásnak még nincs időpontja.

Nyilvánosságra került viszont másik két jelölt kampányköltése, a kommunista párti Ivan Melnyikov 43 millió rubellal számolt el, míg az Igazságos Oroszország színeiben indult Nyikolaj Levicsev 46 millió rubelről adott számot.

Szergej Szobjanyin már a szeptember 8-ai első fordulóban megszerezte a szavazatok több mint felét (51,37 százalék), így nem volt szükség második fordulóra. A második Navalnij 27,24 százalékot kapott, míg Melnyikov 10,69 százalékkal végzett a harmadik helyen. Navalnij panasszal élt, választási csalást emlegetett, ám a bíróság nem adott neki igazat.

polgármester-választás Navalnij Moszkva Szobjanyin
Kapcsolódó cikkek