Közélet

Antonescu: Elfogadhatatlan egy enklávé létrehozása Románia területén

Elfogadhatatlan egy székelyföldi enklávé létrehozása Románia területén - jelentette ki Crin Antonescu, a román liberális párt elnöke a Székelyek nagy menetelése elnevezésű megmozdulás kapcsán. Bogdan Diaconu román szociáldemokrata párti képviselő vasárnap felszólította a romániai parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló megmozdulásokat.

A román kormánykoalíció részét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Crin Antonsecut az Agerpres hírügynökség idézte vasárnap. A kelet-romániai Focsani városban tartózkodó politikus újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a tüntetést bölcsen, de határozottan kell kezelniük a hatóságoknak. "Elfogadhatatlan, és remélem, mindenki számára elfogadhatatlan egy enklávé létrehozása, akárcsak színlelése is Románia területén" - mondta Antonescu, aki a román szenátus elnöke is.
Hangsúlyozta, hogy Románia "egységes állam", és a román hatóságok elsődleges kötelessége megvédeni ezt az egységet, valamint az államiságot, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz, vagy ki az államfő - tette hozzá.

A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben állást foglalt a rendőrség központosított irányításának megszüntetése ellen. A kormány decentralizációs tervei között ugyanis felmerült, hogy a rendőrség is kerüljön át önkormányzati hatáskörbe. "Lehet, most egyesek világosabban megértik, miért ellenezte a liberális párt a rendőrség decentralizációját" - mondta Antonescu. A PNL elnöke a héten egy televíziós műsorban is kijelentette, hogy a rendőrség decentralizációja az állam egységét veszélyeztetné.

Bogdan Diaconu román szociáldemokrata párti képviselő vasárnap felszólította a romániai parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló megmozdulásokat. A kormánypárti képviselő államellenesnek tartja az ilyen demonstrációkat - hangzott el vasárnap a Székelyek menetéről élőben tudósító Duna televízió adásában. A Duna központi stúdiójából nagyjából a menet indulása után egy órával azt jelentették be, hogy a menet résztvevőinek létszáma már százezer felett van.

Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke a tévének Rétyen nyilatkozva úgy reagált: úgy látszik, ez a képviselő azért jött a parlamentbe, hogy mindennap feljelentse a magyarságot, az RMDSZ-t. "Ne rontsuk el a jó hangulatot" - mondta a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Diaconu közleményét kommentálva. Az RMDSZ alelnöke azt mondta, hogy számára két üzenete van a megmozdulásnak. Az egyik az, hogy minden magyar szíve együtt dobban, a másik pedig, hogy nincs lehetetlen.

Kiemelte: Brüsszelnek muszáj meghallania üzenetüket, mert - mint mondta - ott az állampolgári kezdeményezés nem csak a magyarokról szól. Száz nemzeti kisebbség él Európában, amely százmillió európai uniós állampolgárt jelent - fejtette ki az RMDSZ alelnöke, hozzátéve: azt tervezik, hogy jövő tavasszal szerte Európában, de több mint 7 országban biztosan aláírásgyűjtési akciót indítanak. Céljuk, hogy az alapokmányaiban is megjelenjen az őshonos kisebbség joga az anyanyelv használatára.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak vasárnap Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követeli. Az SZNT, akárcsak a többi romániai magyar politikai szervezet, nem ért egyet azzal, hogy a bukaresti kormány egy román többségű közigazgatási régióba akarja besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket.

A székelyföldi autonómiáért a világ több mint húsz városában, köztük Budapesten tartanak szimpátiatüntetést. A közmédia többször, több műsorban is foglalkozik a Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért indított demonstrációval. A Székelyek nagy menetelését a Dunán és a Kossuth Rádióban is élőben közvetítették.

Agerpres Székely Nemzeti Tanács RMDSZ szimpátiatüntetés enklávé Duna Televízió PNL Székelyföld Székelyek menete Romániai Magyar Demokrata Szövetség Borbély László Réty Brüsszel Crin Antonsecu Bogdan Diaconu SZNT Bereck Háromszék Focsani szociáldemokrata Nemzeti Liberális Párt Kökös
Kapcsolódó cikkek