Közélet

Magyarországon találkoznak a V4 és a KEK külügyminiszterei a jövő héten

Jelenleg Magyarország tölti be a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés elnöki tisztét, ezért jövő héten itt találkoznak a két regionális együttműködés országainak külügyminiszterei.

Közép-európai évet hirdetett 2013-ra a magyar diplomáciában a Külügyminisztérium, ugyanis ebben az évben Magyarország áll a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) élén, továbbá júliustól egy éven át a visegrádi országok (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) csoportját is vezeti. Jövő szerdán és csütörtökön ezért Magyarországon találkoznak a két csoport külügyi tárcavezetői. Szerdán a Jagelló-dinasztiát alapító Hedvig és Ulászló szobrát leplezik le Budapesten, majd csütörtökön a Gödöllői Királyi Kastélyban tanácskoznak.

Ez alkalomból mások mellett Magyarországra érkezik Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa, Linas Linkevicius litván külügyminiszter - akinek országa tölti be jelenleg az EU soros elnöki posztját -, továbbá Ahmet Davutoglu török külügyminiszter és Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyi államtitkára is.

A Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a közép-európai évet Magyarország arra szeretné felhasználni, hogy erősítse a tagállamok együttműködését, és ebben minden szomszédjára partnerként számít. Az év meghatározó alapelve, hogy az értékekre épülő, nyílt párbeszéden alapuló külpolitika keretet teremt a történelmileg vitás kérdések rendezéséhez is. Magyarország célja, hogy meghatározó tényező legyen a közép-európai együttműködésben.

A KEK megalakulásának előzménye egy 1989-es olasz-osztrák-magyar-jugoszláv együttműködés, amelyet Olaszország kezdeményezett a szorosabb gazdasági, tudományos és kulturális kooperáció kialakításáért. A szervezetnek ma 18 ország a tagja: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A KEK tagállamai közül tíz tagja az Európai Uniónak.

A visegrádi együttműködés 1991-ben jött létre Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország részvételével, majd 1993-ban Csehszlovákia szétválásával négytagúvá vált.

Linas Linkevicius Csehország gödöllő Macedónia Stefan Füle Csehszlovákia regionális együttműködés Fehéroroszország Bosznia-Hercegovina Horvátország Közép-európai Kezdeményezés Európai Bizottság bővítési biztosa EU soros elnöke Bulgária Moldova Magyarország Olaszország Ahmet Davutoglu albánia Lengyelország Budapeset Egyesült Államok külügyi államtitkára Victoria Nuland Szlovákia visegrádi csoport török külügyminiszter litván külügyminiszter V4-ek kek Ausztria
Kapcsolódó cikkek