Közélet

PDSZ: Pitiáner a túlóradíj, csak esetlegesen adható a cafeteria

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökének több kifogása is van a pedagógusokat érintő kollektív szerződés tartalmával. Mendrey László lapunknak elmondta, hogy a többletmunkáért járó bruttó 1100-2300 forintos túlóradíj nevetséges és pitiáner, a cafeteria pedig csak a Klik költségvetésének függvényében adható.

„A kollektív szerződés létrejöttének igazán komoly előnye az, hogy megszületett, a tartalmával szemben már több kifogásunk is van” – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Mendrey László sérelmezte, hogy a kollektív szerződés nem garantálja továbbra sem az álláshelyek biztonságát. Szerinte a túlóradíjakkal kapcsolatos megjelent tudósítások a „lyukat fedezték fel a sajton”, mivel a Munka törvénykönyve egyébként gondoskodik arról, hogy a túlmunkát ki kell fizetni, s a pedagógusok sajátos helyzete, hogy ezt eddig nem tették. „A pályán eltöltött évektől függően bruttó 1100 és 2300 forintig terjedő túlóradíjak nevetséges, pitiáner összegek, amelyek nettó 600-800, vagy 1300-1500 forintot jelentenek” – hangoztatta a PDSZ elnöke.

„A béren kívüli juttatások adható kategóriába kerültek, azzal a megjegyzéssel, hogyha a költségvetésben rá fedezet” – mondta Mendrey. Úgy vélte, hogy ezért kár volt ágazati kollektív szerződést kötni, ami mintegy 130 ezer embert befolyásolja. „Vajúdtak a hegyek, s szültek egy egeret” – mondta a PDSZ elnöke.

A PDSZ hétvégi kongresszusán a delegáltak egyhangúan fogadták el azt a határozati javaslatot, mely szerint január 31-ig el kell készülnie egy sztrájkfelmérésnek. Ennek eredménye után döntenek arról, hogy kíván-e a PDSZ sztrájkot hirdetni, vagy sem. Mendrey elmondta hogy számítanak a pedagógusok összefogására, szerinte egyetlen egy szakszervezetnek sem lehet eleve lemondania egy ilyen érdekérvényesítő eszközről.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) lapunknak elmondta, hogy a PDSZ még nem kereste meg őket és azt sem tudják, hogy miért hirdetnének sztrájkot, de a PSZ is szerint továbbra is komoly problémákat vet fel a közoktatás átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működése és igazságtalannak tartják a bérrendszert is. A PSZ úgy értékelte, hogy a kormány betartotta a három pedagógus-szakszervezet alkotta sztrájkbizottsággal január végén kötött megállapodásban foglaltakat. Jelezte: a kongresszus meghallgatta a kormány és a sztrájkbizottság január 22-i megállapodásának teljesüléséről szóló beszámolót, és azt egyhangúlag elfogadta.

Mendrey a követeléseik között említette a jelentősen megnövekedett munkaidőterhelés csökkentését. Hivatkozott egy 2010-es felmérésre, mely szerint a tanárok már akkor is heti 51 órát dolgoztak, amikor a kötelező óraszám még 22 óra volt. Azóta megszűnt a kötelező óraszám fogalma, s helyette bejött a tanításra, nevelésre lekötött idő 22-26 órára, aminek többnyire a felső határát alkalmazzák a közoktatásban, s ezen kívül van az úgynevezett 32 órás kötött munkaidő is. Ezért követelik ezenkívül az úgynevezett „új típusú munkaidő-számítás álszent és hamis gyakorlatának felszámolását, a pedagógusok munkaterheinek csökkentését, valamint az elrendelt és teljesített többletfeladatok jogszabály szerinti díjazását”.

A  PDSZ azt is követeli, hogy a fejezzék be a béremelést, ami eredetileg benne volt a nemzeti köznevelési törvényben, valamint fizessék ki visszamenőleg a túlórákat szeptember elsejéig visszamenőlegesen. A hétvégén azt is sérelmezték, hogy az összes pedagógus jelenleg az úgynevezett 1-es kategóriába tartozik, tehát az összes pedagógus munkáját egyformán értékelik anyagilag, ezen az állapoton pedig a lehető legsürgősebben változtatni kell a differenciálás érdekében. Visszaállítanák a tankötelezettség korhatárát 18 évre, s tiltakoztak a  Nemzeti Pedagógus Kar, illetve az abban való „kényszertagság” ellen is.

Mendrey László arra emlékeztetett, hogy amikor az állami iskolai intézményfenntartó, a Klik ez január elsejével elkezdte működését, akkor az összes létező kollektív szerződést megszűntették. A PDSZ elnöke szerint ennek következménye lett az, hogy nem fizették ki azokat az elmaradt cafeteriákat, amelyek abban az időben még érvényesek voltak. A megállapodás szerint egyébként azok, akik ebben az évben cafeteriát kaptak, azok visszamenőleg megkapják a teljes évre béren kívüli juttatásukat, nemcsak a nyáron kifizetett kompenzációt. Azok a tanárok, akik az önkormányzatoktól idén nem kaptak cafeteriát, azok sem a nyári kompenzációban nem részesültek, sem pedig majd az év végén nem kapnak ilyen juttatást visszamenőlegesen.

Mendrey kifogásolta, hogy a kollektív szerződés a Klik és a vele együttműködő szakszervezetekkel jött létre, s kizárólag csak a saját véleményükre voltak kíváncsiak. „Hiába jeleztük, hogy a PDSZ is részt kíván ebben venni, az emberi erőforrás miniszter ezt visszautasította annak ellenére, hogy ő maga aláírt egy olyan papírt, mely szerint a kollektív szerződés kimunkálásában az ágazatban dolgozó szakszervezetek jogosultak” – hangoztatta Mendrey. Szerinte, ha odaengedték volna őket a tárgyalóasztalhoz, akkor esetleg lehetett volna változtatni a tartalmán, vagy egyáltalán nem kellett volna aláírni.

A szerződés elkészítésében a Klik mellett és a PSZ mellett közreműködött a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OVSZ), a Munkástanácsok pedagóguságazata, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete. Idén januárban Balog Zoltán tárcavezető a pedagógusok sztrájkbizottságában három szakszervezettel egyezett meg (PSZ, OVSZ, MKSZSZ ), s rögzítették a kereteteket, amelyek szerint együttműködtek. Az akkor többek között 20 százalékos béremelést követelő PDSZ akkor nem írta alá a megállapodást, s kilépett a sztrájkbizottságból.

A kollektív szerződésnek július 31-ig kellett volna létrejönnie. Galló Istvánné lapunknak elmondta, hogy a csúszásnak objektív okai voltak, mivel a parlament csak augusztus végén módosította  köznevelési törvényt, s csak ezután születtek meg a szükséges kormányrendeletek. A PSZ elnöke közölte, hogy azért állapodtak meg januárban, mert ez adta meg a lehetőséget a kollektív szerződés megkötésére. Akkor konkrét dokumentumok voltak a kezükben, amelyek szerint 633 iskolát zártak volna be, s mintegy 22 ezer munkavállalót kívántak elbocsátani a közszférából, amit az oktatás állami kézbe való vételével indokoltak. Sikerült azonban végül megállapodni a kormányzattal, s így a PSZ elnöke szerint nem történtek elbocsátások.

túlóradíj sztrájk pedagógus tanár Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete PSZ OVSZ Pedagógusok Szakszervezete béren kívüli juttatás KLIK PDSZ Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sztrájkbizottság MZTSZ Balog Zoltán cafeteria béremelés Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet galló istvánné Emmi Kollektív Szerződés MKSZSZ Oktatási Vezetők Szakszervezete Munkástanácsok pedagóguságazata Mendrey László túlóra
Kapcsolódó cikkek