Közélet

Újabb orosz ajánlat Ukrajnának az EU-társulás ellen

Oroszország Kijevvel közösen sokmilliárd dollár összegű projekteket indithatna be azzal a céllal, hogy diverzifikálják Ukrajna gazdaságát, feltéve, hogy a szomszéd ország nem irja alá a társulási szerződést az Európai Unióval. Ezt az orosz elnök egyik tanácsadója hangoztatta a The Moscow Times című angol nyelvű moszkvai lap hétfői jelentése szerint.

Szergej Glazjev kijelentette, Oroszország olyan projekteket kínál Kijevnek, amelyek jelentősen növelnék az ukrán gazdaság kapacitásait, és ily módon az diverzifikáltabbá, tudományalapúvá és stabilabbá válna. A nukleáris területet érintve jelezte, hogy Ukrajnában például gyárthatnának alkatrészeket az ottani nukleáris erőművek részére orosz technológia felhasználásával. Vagy például Oroszország kiterjeszthetné együttműködését Ukrajnával az űrkutatásra, az atomerőművekkel kapcsolatos műszaki területre és a légügyi ágazatra, ha az ukránok nem kötnek szerződést az EU-val. Sőt, Oroszorszőág és Ukrajna közösen Antonov típusú polgári repülőgépeket is gyárthatna.

A The Moscow Times emlékeztet arra, hogy idén augusztusban Glazjev arra figyelmeztetett, az EU-val kötendő ukrán társulási szerződés "öngyilkosságot" jelentene Kijev számára, mert megszigorítanák az Oroszországba érkező ukrán termékek elvámolását.

társulás Ukrajna Oroszország EU
Kapcsolódó cikkek