Közélet

A tankönyvkiadók többsége lehúzhatja a rolót

„A tankönyvkiadás államosítása esetén a szó klasszikus értelmében nem maradnak majd tankönyvkiadó cégek” – nyilatkozta lapunknak a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke. A tankönyvellátásról és kiadásról szóló fórumon Szarvas-Ballér Judit elmondta: a kiadóknak lehetőség az lehet majd az állami tankönyvek holdudvarában, hogy fejlesztő kiadványokat, munkafüzeteket adnak ki azoknak a gyermekeknek, akiknek szülei áldoznak majd a minőségi oktatásra. Az ilyen kiadványok forgalma dönti majd el, hogy ebből életben lehet-e maradni, a kiadók többségének azonban be kell majd fejezniük működésüket.

A TVOT elnöke többekkel együtt sérelmezte a fórumon, hogy a kormányzat semmilyen egyeztetést nem végez az érintettekkel, a rendezvényen sem képviselték magukat. Szerinte csak a kormányzati szándék ismeretes a tankönyvkiadás központosításának államosításáról, de az, hogy ezt hogyan kiviteleznék, nem lehet tudni. Nem ismert, hogy cégeket vásárolnának-e meg, újat hoznának létre, vagy hagynának valamilyen szerepet a jelenlegi kiadóknak. A TVOT elnöke elmondta: az állam 53 milliárdot tervez elkölteni a teljes közoktatási tankönyvgyártás és ellátás állami kézbevételére, ami a korábbi 60 év teljes könyvtámogatásával ér fel.

„Soha nem volt még ilyen mértékű központosítás az oktatásban, mely szembe megy a modern világ elképzeléseivel, a tankönyvellátás és kiadás csak része ennek” – hangoztatta Hiller István. Az MSZP oktatáspolitikusa szerint az intézményfenntartó nevét viselő Klebelsberg Kunó forog a sírjában, mivel ő nem akart volna ilyen fokú centralizációt, a kormány a hatalom jövőbeni berendezkedésének alapelemét látja az oktatásban. Kijelentette: 1978-ban a Kádár-rendszerben 70-30 százalékos arány volt a kötelezően előírt tananyag és a szabadon választott között, jelenleg ez az arány 90-10 százalék.

"Decemberben még mindig vannak olyan iskolák, ahová nem érkeztek meg a tankönyvek, olyanok is, amelyeket júliusban kifizettek – mondta a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke. Szakmári Klára szerint hazugság, hogy a könyvtárak fejlesztésére fordítják majd a 16 milliárdos piacot jelentő tankönyvterjesztésből befolyó bevételeket. A fórumon elhangzott, hogy decemberben az e-mailen eljutatott hibák száma elérte az 59 ezret, egy hibajelzés pedig akár egy egész évfolyam tankönyvhiányát is jelenthette.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek