Közélet

Befürödtek Ócsával

Nem kis részben a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos kormányzati „reménykommunikáció” miatt egyszerűen nem volt elég jelentkező az ócsai szociális lakóparkba, amit pedig éppen a lakáshitel-károsultaknak építettek, 2,5 milliárd forintból.

„Tartalék ingatlan” kategóriába kerültek, és a jövőben akár az otthonukat valamilyen katasztrófa miatt elhagyni kényszerülők átmeneti lakhelyéül is szolgálhatnak az ócsai szociális lakópark üresen álló házai. 

 

Erről még december 17-én, a hitelkárosultak lakhatásának biztosításáról szóló törvényhez zárószavazás előtt benyújtott módosító indítványban döntött a parlament, az ünnepre készülődés miatt azonban csak most figyelt fel rá a sajtó. A Népszabadság címoldalon hozta a hírt: vége az ócsai kísérletnek, végleg lezárult az eredetileg a bebukott devizahitelesek megsegítésére indított program.

 

A Szociális Családiház-építési Program 2011-ben indult, az első lakásokat két évvel később, tavaly július végén foglalták el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kiválasztott családok. A karitatív szervezetnél tavaly ősszel még úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy a program meghirdetés óta összesen 835 család pályázott, 125 pályázat pedig mindenben megfelelt a kiírásnak, és 50 „nyertest” ki is hirdettek. 

 

Az ingatlanokat bérbe Nemzeti Eszközkezelőtől úgy tudjuk, 49 bérleti szerződést kötöttek meg, ugyanakkor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa azt mondta: három család még nem költözött be. Morva Emília szerint könnyen lehet, hogy nem is fognak, hiába épült fel ugyanis nyolcvan ház, és találtak minden feltételnek megfelelőnek 125 pályázót, a devizahitelesek nem költöznek addig, amíg nem biztosak abban, hogy nincs számukra más lehetőség.

 

Márpedig az utóbbi hónapokban a kormány többször, többféle szcenárióban is kilátásba helyezte a megmentésüket, így a legtöbben inkább kivárnak, vagy – ha erre van módjuk - saját lakásukat bérlik inkább vissza az Eszközkezelőtől. Ez viszont azt jelenti, hogy a 2,5 milliárd forintból felhúzott szociális lakópark nyolcvan házából több mint harminc továbbra is üresen áll. Ezeket végül akár „jogszabályban meghatározott más módon” is hasznosíthatja a kormány a módosított törvényhely szerint, de ezekről a „más módokról” egyelőre nem született döntés.

 

Az eredeti tervek szerint egyébként a programra kiszemelt területen 420 lakóház, 80 üzlet, két óvoda, egy iskola, sportpályákat, szupermarket, posta, körzeti orvosi rendelőket, klub-könyvtárat és egy ökomenikus templomot kell elhelyezni. A kormány az előzetes tervek szerint márciusban döntött volna a program folytatásáról.


Ócsa lakópark eszközkezelő hitelkárosult
Kapcsolódó cikkek