Közélet

Magyarok Szocsiban: a terrortól nem félnek, rendes szállás még nincs

A magyar északi sízők 13 fokos szobát is kaptak Szocsiban, most épp vizük nincs a konyhában. Az újságírók szállásainak harmada még nem készült el, igaz, legalább a kilátás csodálatos. A magyaroknak - ellentétben az amerikaiakkal - nem tiltják meg, hogy az olimpiai falun kívülre menjenek.

Miklós Edit alpesi síző érkezésével teljes a magyar csapat az orosz tengerparti városban, Szocsiban. Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, a csapat három külön faluban van elszállásolva, egy tengerparti szekcióban és két további hegyi faluban.

A sportolók elhelyezése különböző logisztikai problémákat vetett fel az elmúlt napokban, hiszen a két tábor között akár fél óra különbség is lehet, amit autóval vagy busszal tudnak csak megtenni- közli Siklós Erik.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján megjelent videóban Simon Ágnes és Szabó Milán északi sízők azt mondják, olyan távol vannak a másik hegyi falutól és a tengerparti lakóktól is, hogy még nem látták az ottaniakat, de reményeik szerint a nyitónapon legalább láthatják a két olimpiai falut is.

Biztonságos és nyugodt a légkör

Siklós Erik elmondta, a magyar sportolóknak nincs fenyegetettségérzésük, kifejezetten csendes és nyugodt hangulat uralkodik Szocsiban. Hozzátette, a terrorfenyegetettség nem beszédtéma sem a magyarok, sem külföldi sportolótársaik között. Ellentétben az ausztrálokkal és az amerikaiakkal, a magyaroknak nincs megtiltva az olimpiai falun kívül tartózkodás és nincsenek szigorú előírások sem. A magyar csapat napi kapcsolatban áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a helyi biztonsági erőkkel is, akik minden szükséges tudnivalóval ellátják sportolóinkat, ezért bármilyen alakulna ki, arról rögtön értesülnének a magyar delegáltak.

Problémák a szállással

A kommunikációs igazgató Szocsiból azt jelentette, hogy a magyar csapatok elégedettek szállásukkal, bár az első napokban akadtak problémák a szobákkal. Az északi sízés képviselői, Szabó Milán és Simon Ágnes olyan szállást kaptak, ahol 13 fok volt éjjel, amit később szálláscserével oldottak meg. Ezzel azonban nem szűntek meg a problémák, mivel az új szálláshelyükön nincs bekötve a konyhában a víz, nincs kés és vizes pohár. Ellenben bőséges étel és italkínálat valamint csodálatos kilátás kárpótolja sportolóinkat.

Ezt alátámasztja Farkas Norbert és Berecz Anna, alpesi sízők nyilatkozata is, amit szintén a MOB honlapján lehet elérni.

„Van itt minden, nagyon jól vagyunk tartva, rossz lesz hazamenni innen” – mondja Anna, amire Norbert ráerősít: „ ha akarunk, akkor reggeltől estig rákot eszünk rákkal”.

Az újságírók elhelyezése is problémás

Siklós Erik azt közölte, a médiafalu építése maradt utoljára Szocsiban, amit még a múlt hét során is építettek, ezért nem csodálkozik azon, hogy elégedetlen képek és nyilatkozatok tucatjai kerülnek fel az internetre ezzel kapcsolatban.

Hozzátette, megérkezésükkor a 9, újságíróknak fenntartott szálló közül csak 6 állt készen a vendégek fogadására, a további 3 még nem volt befejezve.

Valentin-napon szerelemfa

Siklós elmondása szerint vannak rekreációs központok, ahol csocsózni és billiárdozni is lehet, ezt azonban a csapatok közül igen kevesen veszik igénybe a közelgő versenyek miatt.

Hozzátette, egy kedves gesztussal az orosz szervezők meglepték a Szocsiba érkező sportolókat. Február 13-án lehetőségük lesz üzenetet, üdvözlőlapot küldeni egymásnak és a többi ország képviselőinek egyaránt, amit másnap, a szerelmesek napján a központi falu centrumában, egy szerelemfán lehet majd megtekinteni.

Az olimpia versenyei már holnap megkezdődnek, egy nappal a megnyitó előtt: a hódeszkázóknál indul a versengés, a műkorcsolyázóknál pedig az olimpiai műsoron most debütáló csapatversenyben a férfiak és a párosok mutatják be rövidprogramjukat. A harmadik sportág, amelyben elrajtolnak a küzdelmek, a síakrobatika. Magyarok még nem lesznek érdekeltek csütörtökön.

MOB Magyarország Szocsi olimpia
Kapcsolódó cikkek