Közélet

Mégsem érte meg a rendszerváltás? Így gondolják a magyarok

A diplomások, a Fidesz és az LMP szavazói szerint a rendszerváltás „megérte” – derül ki a Tárki elemzéséből. A kutatóintézet felmérte, hogy a magyar lakosság szerint kedvező-e a rendszerváltás.

A lakosság több mint tizede (12 százaléka) véli úgy, hogy összességében teljes mértékben megérte a rendszerváltás – írta a Tárki. Az adatok szerint a 35 százalék azt gondolja, hogy „inkább megérte” a rendszerváltás, míg 25 százalék azt mondta, hogy „inkább nem érte meg”. A lakosság 14 százaléka azt gondolja, a rendszerváltás „egyáltalán nem érte meg”. Vagyis közel 40 százalék negatívan tekint a rendszerváltásra, a lakosság 14 százaléka pedig nem tudja megítélni.

A válaszadók valamivel több mint negyede érzi úgy, hogy a Magyarországon élő emberek helyzete jobb vagy sokkal jobb, mint amilyen a rendszerváltás előtt volt, és ötödük szerint az emberek élete ugyanolyan.

A válaszadók 32 százaléka gondolja úgy, hogy az országban élők élete rosszabb, 12 százalék pedig úgy véli, hogy „sokkal rosszabb”, mint amilyen a szocializmusban volt. Vagyis 44 százalék, a lakosság közel fele szerint a Magyarországon élő emberek helyzete most rosszabb, mint a rendszerváltás előtt.

A magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással: minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint. Akik általános iskolát végeztek, azoknak az 56 százaléka negatívan vélekedik a rendszerváltásról, míg a diplomások között „csak” 32 százalék ez az arány.

Pártszimpátia alapján markáns különbségeket tapasztalhatunk a rendszerváltás megítélésével kapcsolatban – írja a Tárki. A rendszerváltásról negatívan vélekedő válaszadók, akik szerint inkább vagy egyáltalán nem érte meg a rendszerváltás, az MSZP szavazótáborában vannak a legmagasabb arányban (63 százalék), őket az Együtt-PM szavazói követik (59 százalék), és a DK szavazótáborában is többségben vannak (52 százalék) e vélemény támogatói.

A rendszerváltásról pozitív véleményt alkotók aránya, akik szerint „teljes mértékben” illetve „inkább megérte” a rendszerváltás, az LMP egyébként kisszámú szavazói körében a legmagasabb (80 százalék), nagyon magas Fidesz-KDNP szavazói között (71 százalék), és a Jobbik táborában is ők vannak többségben (54 százalék).

Az MSZP szavazóinak mindössze 4 százaléka véli úgy, hogy a rendszerváltás „teljes mértékben megérte”, ami a legalacsonyabb arány a pártok között. A rendszerváltást teljes mértékben támogatók aránya a Fideszt táborában 21 százalékos, a Jobbikéban 18, az LMP-ében 20, a Demokratikus Koalícióéban 21, az Együtt-PM-ében pedig 10 százalékos.

Tárki rendszerváltás
Kapcsolódó cikkek