Közélet

Nem vizsgálja bizottság Szijjártó vagyongyarapodását

Nem kezdeményez vagyonnyilatkozati eljárást Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő ügyében az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke.

Az államtitkár vagyona tavaly 16 millió forinttal gyarapodott, miközben ha a havi fizetését felszorozzuk 12-vel, ennél másfél millióval kevesebb jön ki. Rubovszky György hétfőn az MTI kérdésére elmondta: őt meggyőzték a kormánypárti képviselő által rendelkezésre bocsátott adatok.

Jelezte: nem kíván vagyonnyilatkozati eljárást indítani, és álláspontjáról levélben tájékoztatja a mentelmi bizottság tagjait, akiknek öt napjuk van, hogy ez ellen vétót emeljenek. Közlése szerint Szijjártó Péter esetében a K-monitor közhasznú egyesület kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást.

Budai Bernadett MSZP-szóvivő és Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője múlt héten sajtótájékoztatón jelentették be, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral szemben a baloldali összefogás. Budai Bernadett azt mondta: Szijjártó Péter nem tud elszámolni tavalyi 16 millió forintos vagyongyarapodásával. Ruboszky György szavai szerint ez a kezdeményezés nem érkezett meg a testülethez.

Amikor lapunk megírta, hogy Szijjártó Péter vagyona többel gyarapodott, mint amennyit keresett, az államtitkár sajtósa a következő magyarázatot küldte nekünk: "Az idei év elején 62,8 millió forint befektethető pénzeszköz állt Szijjártó Péter államtitkár úr rendelkezésére(ezt az államtitkár úr 2012. évről szóló vagyonnyilatkozata tartalmazza). Ezen pénzeszközökkel kapcsolatos folyamatos befektetési döntések valamint a kb. nettó 9,5 millió forintos éves fizetés el nem költött része okozzák a növekményt."

Szijjártó Péter vagyonnyilatkozat
Kapcsolódó cikkek