Közélet

Emberrablás miatt éleződik a feszült kapcsolat Kína és Malajzia között

Egy Malajziában nyaraló sanghaji nő elrablásának esete tovább feszíti az eltűnt MH370-es utasszállító miatt egyébként is kiélezett kínai-maláj viszony.

A 29 éves Kao Hua-jüant a kelet-malajziai Sabah államban rabolták el, a kínai sajtóbeszámolók szerint felfegyverzett férfiak szerda éjjel. A barátaival utazó fiatal nő mellett az eddig ismeretlen elkövetők a hotel egyik alkalmazottját is magukkal vitték. A maláj hatóságok annyit hoztak nyilvánosságra a nyomozás eddigi eredményeiről, hogy az emberrablók elhagyták a várost, az áldozatok pedig a feltételezések szerint életben vannak.

A kínai külügyminisztérium csütörtökön a mentési munkálatok felgyorsítására és a Malajziában tartózkodó kínai állampolgárok biztonságának garantálására kérte a helyi hatóságokat. Peking figyelemmel követi majd az eseményeket - fogalmazott Hung Lej külügyi szóvivő.

Najib Razak maláj miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott, elképzelhetőnek tartja, hogy az emberrablás a kínai-maláj kapcsolatok szándékos megrontásának céljából történt. A kétoldalú szálakat az elmúlt hetekben a március elején eltűnt, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es utasszállító repülőgép esete is jelentős mértékben megtépázta.

Az eltűnéskor a fedélzeten lévő 239 embert, köztük 153 kínai állampolgárt érintő üggyel kapcsolatban a kínai közvélemény és sajtó elmarasztalja a maláj erőfeszítéseket, mondván, a hatóságok nem léptek elég gyorsan, nem vizsgálódnak elég széles körűen a nyomozás során.

Az eset egészen biztosan nyomot hagy majd a Kínából Malajziába irányuló utazási statisztikákban is. Oda évente mintegy 1,8 millió kínai utazik, az érdeklődők száma ugyanakkor a kínai sajtóbeszámolók szerint az MH370-es eltűnése után jelentősen visszaesett, a közvélemény-kutatások tanúsága szerint pedig az utazók 80 százalékának terveit befolyásolja a szerencsétlenség.

eltűnt gép Maláj gép Malajzia gép
Kapcsolódó cikkek