Közélet

Gyorsan kell cselekedni Közép-Afrikában, mielőtt katasztrófa lesz

A nemzetközi közösségnek gyorsan kell cselekednie, mert a Közép-Afrikai Köztársaság lakosai súlyos atrocitásokat kénytelenek elszenvedni - jelentette ki szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Brüsszelben, miután találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Ban a szerdán kezdődő, kétnapos EU-Afrika-csúcstalálkozó díszvendége. A dél-koreai politikus minden országot arra kért, tegyen további felajánlásokat a közép-afrikai válság megoldása érdekében.

 "Gyorsan kell cselekednünk, hogy megállítsuk a gyilkolást, megvédjük a polgári lakosságot és megakadályozzuk a társadalom további szétszakadását" - mondta Ban Ki Mun.

José Manuel Barroso arról beszélt, hogy az ENSZ és az EU "kéz a kézben" dolgozik együtt Afrikában, a béke és biztonság megteremtése terén pedig nagy lehetőségek rejlenek a két szervezet együttműködésében.

A portugál politikus elmondta: az EU-Afrika-csúcstalálkozót megelőzően minicsúcsot is tartanak, amelyet Közép-Afrikának szentelnek. Barroso azt is közölte, hogy az Európai Bizottság 100 millió eurós csomagot készít elő, amellyel Közép-Afrika oktatási és egészségügyi rendszerét, az élelmiszer-ellátást és a választások előkészítését kívánja segíteni.

közép-afrika ENSZ EU
Kapcsolódó cikkek