Közélet

Harckocsik indultak Szlovjanszk felé

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi Moszkva-barát szakadár vezetőkre és "önvédelmi erőkre" hivatkozva.

Az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola - aki családi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni - elmondta, hogy a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak.

A férfi közlése szerint támadás érte a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők néhány posztját. Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitották rájuk tüzet. Mikola azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók - írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi "önvédelmi dandár" parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni - tette hozzá.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből, ellenkező esetben átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével. A kijevi fenyegetés ellenére a szakadárok továbbra is megszállva tartanak kormányzati épületeket több kelet-ukrajnai városban.

Ukrajna haditechnika harckocsi
Kapcsolódó cikkek