Közélet

Medián: megelőzte a Jobbik az MSZP-t

A Medián felmérése szerint megelőzte a választani tudó biztos szavazók körében a Jobbik az MSZP-t. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatását a HVG.

A Medián szerint a Fidesz támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében 56 százalékra nőtt, a Jobbik 17, az MSZP 14 százalékon áll. Így ezen pártok képviselői szinte biztosan bejutnak az Európai Parlamentbe. A kutatás szerint a másik három párt bejutása igencsak kérdésesnek látszott április végén: a biztos szavazók között az LMP és az Együtt-PM is 4-4 százalékon, a Demokratikus Koalíció (DK) 2 százalékon állt, miközben az EP-választáson 5 százalék a bejutási küszöb.A május 25-ei választáson a válaszadók 46 százaléka gondolja biztosnak a részvételét.

A Medián arra is rákérdezett, mennyien vettek részt az áprilisi országgyűlési választáson. A valós részvételi aránynál lényegesen többen, 75 százaléknyian emlékeztek úgy, hogy a parlamenti választáson szavaztak – derül ki a felméréséből. (Az április 6-ai választáson 61,73 százalékos volt a részvétel.)

A győzteshez húzás visszamenőlegesen is megfigyelhető: ha a választók úgy szavaztak volna, ahogyan emlékeik szerint tették, a kormánypárt a voksok 53 százalékát kapta volna 44 helyett.

A Fidesz választási győzelme a lezárult ciklus kormányzati teljesítményét is felértékelte: az Orbán-kormány munkájával csak 2010-ben volt a mostaninál magasabb az elégedettség, miközben 37-ről 44 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Magyarországon jó irányba mennek a dolgok.

Medián
Kapcsolódó cikkek