Közélet

Orbán szerint Magyarországon nincs gond a szélsőségekkel

Orbán Vikor csütörtök délelőtt előadást tartott a német WDR regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum elnevezésű konferenciáján, ahol többek között felszólalt Angela Merkel, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.

A magyar kormányfő megköszönte a nyugatnak, elsősorban Németországnak, hogy tíz éve lehetőséget adtak hazánknak és a közép-európai államoknak EU-s csatlakozásra. Kijelentette. A bővítés azóta sikertörténet lett, és ebből az unió is profitált. „Eljön majd az idő, amikor Közép-Európa lesz Európa középpontja és a növekedés motorja” – fogalmazott.

A sokat vitatott magyar politikával kapcsolatban azt hangsúlyozta, a kilencvenes évekig mindenki úgy gondolta, hogy a kommunista országok felzárkózásának receptje a nyugati gazdasági modellek lemásolása. A válság azonban rácáfolt erre a gyakorlatra. Kiderült, hogy a nyugati mintákra épített pénzügyi rendszer nem tartható – mondta. A váláság következtében csökkent Európa befolyása a világban.

„Ezért saját válaszokat kellett találnunk, és ez sikeres lett, megújítottuk Magyarországot” – jelentette ki a miniszterelnök. Ennek eredményeként sorolta fel az új alkotmányt, gazdaságpolitikát, az új büntető és polgári törvénykönyvet.

Az öntudatosan fellépő miniszterelnök szerint „mostantól van elég önbizalmunk ahhoz, hogy saját megoldási javaslataink legyenek”, és kifejezte óhaját, amely szerint a nyugat jobban figyeljen oda közép-európai országokra, mert „amit mi képviselünk, nem butaság”.
A jelenlegi európai helyzet kapcsán arról beszélt, az EP-választások előtt érdemes szembenézni azzal, hogy Európa tele van aggodalmakkal, a választok a gazdasági nehézségektől tartanak, a politikusok pedig a szélsőségektől.

Ezért azt javasolta, minden uniós ország nézzen szembe az érzékeny kérdésekkel. Nem élhetünk mások pénzéből, minden tagállamnak meg kell dolgozni mindenért – mondta, és hozzátette: ezért fizettük vissza idejekorán az IMF-hitelt, ezért foglaltuk alkotmányba az adósságplafont. De a demográfiai problémával is szembe kell nézni, azzal a ténnyel, hogy kevés gyerek születik Európában, és ezt a helyzetet nem lehet a bevándorlással kezelni.

Orbán kitért másik kedvenc témájára is, a nemzeti érésekre. „Az emberektől nem lehet elvenni a nemzeti büszkeséget, de ez nem csökkenti az európai érzéseket” – fogalmazott, majd arra is utalt, hazánkban nincs gond a szélsőséges erőkkel, mivel „kordában tartjuk” azokat.

Orbán Viktor Berlin nemzet
Kapcsolódó cikkek