Közélet

Újra odaszólt a kormány a norvégoknak

A magyar kormányt a megegyezés szándéka vezényli a Norvég Alap ügyében - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő. Azt azonban kötelességük szerinte vizsgálni, hogy a Norvég Alaptól érkező (azaz most épp nem érkező) pénzeket szabályosan használják-e fel.

A pénz jogosultja Magyarország összes állampolgára, az ő érdekükben kell vizsgálni, hogy minden rendben menjen a források elosztásával - fogalmazott.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár arról beszélt: a kormánynak kötelessége meggyőződni arról, hogy milyen célokra használják fel a forrásokat. Nem egy törpe kisebbség meggyőződését valló politikai csoport a pénz jogosultja - mondta. Amikor vizsgálták, ki ossza el itthon a pénzeket, szerinte első körben már a pályázók neve alapján zártak ki jelölteket. (Valószínűleg azzal lehet a probléma, hogy az Ökotárs Alapítvány kapta a jogot, nem a Békemenetet szervező CÖF.) A kormány tudni akarja, nem azért zártak-e ki szervezeteket, mert ideológiailag nem tartják a norvégok megfelelőnek őket.

Csepreghy szerint katonasírok felújítására és más olyan területekre szerettek volna költeni, amelyekre az Ökotárs Alapítvány azt mondta: ha a kormánynak ez annyira fontos, akkor oldják meg az állami költségvetésből.

A Norvég Alap 12 programterületet finanszíroz Magyarországon, az összeset vizsgálná a kormány, az általa kezelt és az általa nem kezelt forrásokat egyaránt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek