Közélet

Barroso Budapesten: az európaiaknak a zsebükben kell érezni a fejlődést

Létfontosságú időket élünk az EU-ban, amikor új globális kihívásokkal kell szembenéznünk - mondta José Manuel Barroso Budapesten, a Visegrádi Csoport - Európa növekedési motorja című nemzetközi konferencián.

Tíz éve egy fordulópont jött el a közép-európaiak csatlakozásával az EU történetében - fogalmazott az Európai Bizottság leköszönő elnöke.

Az emberek hajlamosak elfelejteni azt, hogy 2004 elejétől majdnem megduplázódott az EU létszáma, ez óriási példája annak, hogy milyen hihetetlen ereje van Európának. Eközben az európai integráció legmélyebb válságát éltük túl - fogalmazott.

Mindenkinek ugyanannyi méltósága kell, hogy legyen, az egyenlőség elvét pedig be kell tartani, a kisebb országok számára is be kellett bizonyítani, hogy teljes jogú tagjai az uniónak.

Mostanra sikerült kimászni a válságból - fogalmazott Barroso. Ezt úgy sikerült elérni, hogy az EU egységes maradt, mélyült a belső piac, és sokkal több szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek, mint korábban.

De nem dőlhetünk hátra: meg kell mutatni, hogy az EU mennyire sokat jelent a válságkezelésben. Az EU nem tud a tagországok helyett erőfeszítéseket tenni, de tudja támogatni a tagországokat azokban a reformokban, amelyek a megújulásra szolgálnak - tette hozzá. Azt is biztosítani kell szerinte, hogy a fejlődést az európai polgárok a zsebükben érezzék.

Barroso
Kapcsolódó cikkek