Közélet

Johannes Hahn: az agyak vérkeringését kell javítani Európában

"2020-ig megvalósítandó uniós célkitűzések prioritásai közül a foglalkoztatottság mértékének - a jelenlegi 65 százalékról legalább 72 százalékra kell növelni" - mondta Johannes Hahn, az EU regionális ügyekért felelős biztosa a Visegrádi Csoport - Európa növekedési motorja” című nemzetközi konferencián.

Johannes Hahn, az EU regionális ügyekért felelős biztosa azt mondta: "a kohéziós politika mindig elsődleges volt, hogy enyhítse a válság hatásait, hogy ne álljanak le a pénzügyi projektek. Majdnem 600 ezer munkahelyet teremtett meg a kohéziós alap. Ezek a munkahelyek nem jöhettek volna létre segítség nélkül.

Hahn a továbbiakban úgy fogalmazott: "mozgásban tartottunk mindent. A megreformált kohéziós politika 350 milliárd eurót fog befektetni a tagországokban. Figyelembe véve a magánbefektetéseket, ez a szám felszökhet 500 milliárd euróra is. A támogatások 30 százaléka a V4 tagországai kapják majd. Ez magasabb arány, mint a megeleőző időszakban volt." A biztos hozzátette, a gazdaság élénkítése a fő cél.

Hahn úgy fogalmazott: "sajnos a nem egyenlő mértékben oszlik el Európa szerte. Önök nagyon jó munkát végeztek az elmúlt években. Ez nem kétség. Fontos a munkahelyek teremtése, főleg a fenntartható munkahelyek teremtése."

Johannes Hahn a későbbiekben hozzátette, fontos, hogy mindenhol okos stratégia legyen, ami lehetőséget ad minden egyes régióban az embereknek.

Fontos megérteni, hogy ez nem egy papíron végrehajtott gyakorlat, erre nem szabad úgy tekinteni, mintha pár brüsszeli demokrata indította volna el, ebben rengeteg munka és terv van és lesz is a jövőben. Hahn úgy fogalmazott, fontos, hogy az európai emberek agyának keringését újraélesztése és felpörgetése.

V4 EU Johannes Hahn
Kapcsolódó cikkek